Zaujímavosti

Angkor: Mesto tajomstva. 1. časť

Angkor

videní: 839

Pomaly sa rozpadávajúce velebné chrámy Angkora, hlavného mesta stredovekej khmérskej ríše, zostali stáročia ukryté v hlbinách kambodžskej džungle. Dnes patria k najväčším pokladom svetovej kultúry. A práve sem sa v rámci nášho najnovšieho trojdielneho článku pozrieme, hoci len „prstom na mape“.

Keď si francúzsky katolícky misionár Charles Emile Bouillevaux v roku 1848 kliesnil cestu cez nepriechodnú kambodžskú džungľu, narazil na rozvaliny akéhosi dávneho mesta. Medzi nimi našiel Angkor Vat, jeden z najväčších svätostánkov sveta. „Narazil som“, napísal Bouillevaux, „na niekoľko obrovských zrúcanín. Vraj to boli pozostatky kráľovského paláca. Na múroch, odhora až nadol pokrytých reliéfmi, som uvidel mužov, ktorí bojovali palicami a oštepmi, a zápasy slonov. Ďalší bojovníci vystreľovali z luku tri šípy naraz“.

Rovnako užasol francúzsky prírodovedec Henri Mouhot, ktorý sa o desať rokov neskoršie vydal v Bouillevauxových stopách, keď uprostred džungle uvidel vyše 100 vatov (teda chrámov) z 9. až 13. storočia. Na angkorských chrámoch zreteľne možno badať postupný prechod od hinduizmu k budhizmu. V sochách, reliéfoch a rezbách ožívajú výjavy z hindskej mytológie, exotické tanečnice, králi, ktorí jazdia na slonoch a cisári, ktorí idú na čele vojska do boja. Angkor zdobia nespočetné plastické podoby pokojného a vyrovnaného Budhu. Mouhotove nadšené správy vyvolali veľa otázok: Kto tento nádherný komplex vybudoval? A čo spôsobilo jeho vzostup a pád? Najstaršie kambodžské písomné pramene pochádzajú len z 15. storočia, až keď objavili Angkor, začala vychádzať na svetlo sveta dovtedy neznáma epocha khmérskej civilizácie.

Trosky Angkora ležia neďaleko veľkého Jazera Tonle Sap, asi 240 kilometrov severozápadne od Phnom Penhu, hlavného mesta Kambodže. V časoch najväčšieho rozkvetu okolo roku 1000 nášho letopočtu zaberal Angkor plochu 190 štvorcových kilometrov a bol najväčším mestom stredovekého sveta. Na jeho uliciach, námestiach, terasách i v chrámoch žilo asi 600 000 obyvateľov. V okolí žil ďalší milión ľudí. A to je len začiatok. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov