Zaujímavosti

Mekka: Posvätné mesto islamu. 2. časť

Mekka: Posvätné mesto islamu

videní: 833

Pokračujeme druhou časťou článku o posvätnom meste islamu – o Mekke. Do mesta a do Veľkej mešity majú prístup iba moslimovia. V minulosti hrozil votrelcom trest smrti, ale dnes sa inovercom ukladá len pokuta. V posledných dvoch storočiach tento islamský zákon porušilo niekoľko odvážlivcov, ktorí sa preobliekli za moslimských pútnikov.

Prvý, kto podal správu o svojej návšteve Mekky, bol švajčiarsky bádateľ Johann Ludwig Burckhardt, ktorý do nej prenikol v roku 1814. najslávnejší však bol Sir Richard Burton, ktorý vstúpil do mešity v roku 1853 a neskôr napísal vo svojej knihe Púť do Mediny a Mekky, že „nijaký z veriacich, … ktorí svoje rozochvené srdce tisli ku kameňu, nepocítili hlbšie dojatie než ja, hadždži z ďalekého severu.“

Pútnici do Mekky dodržiavajú prastará rituály obradu hadždž. Pred obradom si obliekajú ihram (bielu róbu). Všetci sú oblečení rovnako a tak symbolizujú rovnosť pred Alahom. Moslimovia si musia pred modlitbou umyť tvár, hlavu, ruky a nohy, takže ani jedna mešita sa nezaobíde bez tečúcej vody. Vo Veľkej mešite, niekoľko metrov od Ka’aby, je studňa Zamzam, ktorá bola v staroveku jediným zdrojom vody v celom meste. Prameň pochádza z biblických čias. V knihe Genesis sa píše, že Hagar, matku Abrahámovho prvorodeného syna Izmaela, vyhnala do púšte neplodná Abrahámova manželka Sára. Aby matka a dieťa nezomreli od smädu, Boh im ukázal miesto, kde z piesku vyvierala sladká voda. Moslimovia veria, že Hagarin prameň je práve v studni Zamzam. Vodou z nej trikrát ročne čistia aj Ka’abu.

Islam je náboženstvo, ktoré vládne skôr presvedčovaním než mečom. Nezhody sa však často riešia násilím. Takýto konflikt sa nevyhol ani Mekke. V roku 1802 synovia mravne prísneho Mohameda Abdula Wahhába vstúpili do Mekky po tom, ako spáchali strašné krviprelievanie pred jej bránami, rozbili všetky svätyne a obrazy v meste a obvinili jeho obyvateľov z modloslužobníctva. V roku 1979 sa strhla v areáli mešity krvavá ruvačka. Aj napriek svojej histórii, plnej násilia, zostáva Mekka mestom tajov a záhad a pôsobí dojmom mieru.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov