Zaujímavosti

Mekka: Posvätné mesto islamu. 1. časť

Mekka: Posvätné mesto islamu

videní: 1.2K

Navštíviť veľkolepé kultové miesto – Mekku – aspoň raz v živote je povinnosťou každého zbožného moslima. V staroveku bola Mekka hlavným mestom jedného kmeňa a oázou pre karavány, ktoré putovali do južnej Arábie, východnej Afriky a južnej Ázie. Začíname prvou časťou článku o tomto impozantnom meste Mekka.

Každého moslima po celý život sprevádzajú slová, ktoré majú starú tradíciu: „Ak prikáže Boh moju smrť, nech sa tak stane na ceste, vo chvíli, keď bude tvárou obrátený k Mekke.“ Mekku uctievajú ako rodisko proroka Mohameda, ktorý sa narodil okolo roku 570 nášho letopočtu. Nachádza sa v Saudskej Arábii, asi 70 kilometrov od mesta Džidda, ktoré leží na brehoch Červeného mora. Moslimovia na celom svete túžia raz v živote navštíviť Mekku, ktorá hrá podstatnú úlohu v ich bohoslužbách. Významnou povinnosťou každého moslima je vykonať hadždž, púť do Veľkej mešity.

Mekka mala náboženský významná ešte pred Mohamedom. V Ka’abe čiže „štvorcovom dome“ – mohutnej svätyni, ktorá dominuje nad obrovským nádvorím Veľkej mešity – spočíva veľký Čierny kameň. Je posvätný aj pre dnešných moslimov, ale za zdroj zázračnej sily ho považovali už tí, čo sa klaňali starodávnejším bohom. Vtedajší pútnici cestovali rovnako ako dnes zo všetkých častí Arábie, aby tento kameň pobozkali a pohladkali. Dúfali, že tak do nich prejde časť sily, ktorá sa v ňom skrýva. Mohamed ho najprv očistil v mene Alahovom a potom obnovil starý zvyk tak, že kameň pobozkal. Tým vytvoril kontinuitu, pretože spojil nových stúpencov islamu s ich predislamskou minulosťou.

Pôvod kameňa zostáva záhadný. Podľa geológov to môže byť meteorit. Moslimovia veria, že spadol z nebies do rajskej záhrady a tam bol odovzdaný Adamovi, aby z neho sňal hriechy, keď ho Boh vyhnal z raja. Veria, že ho potom archanjel Gabriel odovzdal židovskému patriarchovi Abrahámovi ako uhlový kameň chrámu a že týmto chrámom je Ka’aba. Podľa islamského učenia sa ten istý archanjel zjavil v spánku Mohamedovi a vyjavil mu slovo božie. Keď sa Mohamed zobudil, mal v srdci zapísané verše koránu, a tie prikazovali zničiť falošných bohov, ktorým sa jeho ľud klaňal, aby sa tak mohol najvyšším vládcom stať Alah. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov