Zaujímavosti

Petra: Počuli ste už o červenoružovom meste? 2. časť

Petra: Počuli ste už o červenoružovom meste?

videní: 823

Pokračujeme druhou časťou článku o impozantnom meste Petra, ktoré bolo stratené niekoľko stoviek rokov a ktoré znovuobjavil švajčiarsky bádateľ menom Johann Ludwig Burckhardt. Ale to už pravdepodobne viete z prvej časti článku. Poďme na tú druhú.

Kolonáda doteraz viditeľnej hlavnej ulice stála rovnobežne s riečnym korytom Wádí Músá a pôvodne ju lemovali obchody. Do polkruhového kamenného hľadiska divadla, ktoré pôvodne postavili Nabatejci a ktoré Rimania neskôr prebudovali, sa vošlo až 4 000 divákov.

Najznámejšou budovou Petry je Chaznat al-fir’aun (teda Faraónova pokladnica). Prichádzajúceho návštevníka najprv privíta impozantná kamenná fasáda, ktorá sa kúpe v žiare večerných zôr. Podľa starej povesti bol pod strechou budovy v skrytej schránke uložený faraónov poklad – podľa všetkého patril Ramessovi III., ktorý vlastnil v Petre bane. Miestni obyvatelia sa údajne pokúšali schránku rozstrieľať, aby sa k pokladu dostali, no ich pokusy ostali márne.

Aj keď Chaznat al-fir’aun pravdepodobne pochádza z 2. storočia nášho letopočtu, je história Petry oveľa staršia. Našlo sa v nej niekoľko dosiaľ neurčených prehistorických pamiatok. Prvými obyvateľmi, o ktorých s určitosťou vieme, že v Petre žili, boli Edomiti, ktorí ju obývali okolo roku 1 000 pred našim letopočtom. V Biblii sa hovorí, že Edomiti boli Ezauovými potomkami, zmienky v knihe Genesis o mieste, ktoré nazývali Sela, sa takmer zaručene vzťahujú na Petru (jej názov po grécky znamená “skala“). Edomitov porazil judský kráľ Amaziáš, ktorý dal 10 000 zajatcov zvrhnúť zo skaly. Na pahorku nad Petrou je hrob, v ktorom je vraj uložený Mojžišov brat Áron.

V 4. storočí pred našim letopočtom žil v Petre arabský kmeň Nabatejcov. Tí v pieskovcových skalách vytesali veľa budov a obývali premnohé jaskyne, ktoré nájdeme po celom meste. Petra bola prirodzenou pevnosťou. Systémom kanálov a potrubí pritekala do nej pramenistá voda. Mesto stálo na križovatke dvoch významných obchodných ciest: západovýchodnej, ktorá spojovala Stredozemie s Perzským zálivom, a severojužnej, po ktorej obchodníci putovali od Červeného mora do Damasku. Nabatejci boli pôvodne pastiersky národ. Boli známi poctivosťou a rýchlo sa prispôsobili aj svojej novej úlohe strážcov karaván a obchodníkov. Ich prosperitu zvyšovali aj poplatky, ktoré vyberali od okolo prechádzajúcich cestovateľov. Petra sa stala veľkým obchodným strediskom.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov