Zaujímavosti

Tádž Mahál: Neoficiálny symbol Indie. 2. časť

Tádž Mahál: Neoficiálny symbol Indie

videní: 867

Keď Šáhdžahán vyhlásil štátny smútok, zakázal hrať na hudobných nástrojoch, nosiť pestré odevy a šperky, a používať voňavky a kozmetické prípravky. Prisahal, že na pamiatku Mumtáz Mahál vybuduje najkrajšiu hrobku, akú kedy svet videl. Pokračujeme druhou časťou článku o Tádž Mahál, neoficiálnom symbole Indie.

So stavbou Tádž Mahálu v hlavnom meste mogulskej ríše Ágre sa začalo v roku 1632. v roku 1643 stavitelia dokončili centrálnu budovu. Maozóleum však tvorí len jednu časť veľkého komplexu. Ten sa skladá z geometricky usporiadanej záhrady, dvoch postranných mešít a vzletnej vzostupnej brány, ktorá sama je významným architektonickým dielom. Jeden z nápisov uvádza ako oficiálny dátum dokončenia rok 1648, stavebné práce však pokračovali ešte niekoľko rokov.

Podľa legendy sa Šáhdžahán stretol s Ardžomand Bánu Begam (neskôr Mumtáz Mahál, Tádž Mahál je variantom kráľovninho mena) vo chvíli, keď na tradičnej moslimskej oslave Nového roka predávala drobné darčeky.

Dokončiť taký veľkolepý projekt za dve desaťročia je skutočne pozoruhodný výkon. Šáhdžahán musel využiť všetky zdroje, ktoré mal vo svojej ríši k dispozícii. Na stavbe pracovalo asi 20 000 robotníkov. Vyše 1000 slonov prepravovalo mramor, ktorý sa ťažil v lomoch, vzdialených 300 kilometrov. Ďalší stavebný materiál museli prepraviť z ešte vzdialenejších miest. Malachit z Ruska, karneol z Bagdadu a tyrkys z Perzie a Tibetu. Zďaleka pochádzali aj skvelí remeselníci, ktorí s týmito vzácnymi materiálmi pracovali. Anglický cestovateľ Peter Mundy, ktorý Tádž Mahál navštívil krátko po začatí prác, užasol nad hýrením staviteľov: „Zlato a striebro boli materiálom úplne bežným a mramor sa považoval za obyčajný kameň.“ Striebrotepci začali pracovať na vrátach veľkolepej vstupnej brány – tie však neskôr ukradli príslušníci miestneho hindského kmeňa. Murári, tesári, kaligrafovia, intarzisti a ďalší remeselníci – všetci spojili svoje sily, aby vytvorili trvalý pamätník jedinej žene. Pokračujeme záverečnou – treťou časťou článku s názvom Neoficiálny symbol Indie – Tádž Mahál, kde – okrem iného – nazrieme do útrob tejto prekrásnej stavby.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov