Zaujímavosti

Najväčší skamenený les na svete: 1. časť

Najväčší skamenený les na svete

videní: 964

V arizonskej púšti ležia tisíce kmeňov, ktoré pripomínajú drahokamy. Nie sú však z dreva, ale z tvrdého kameňa. Pôsobia ako napodobeniny stromov, ktoré zostali trčať v polovici svahu alebo ležať na vrcholkoch. A všetky tie kmene boli pôvodne živými stromami. Prinášame dvojdielny článok o „trošku“ skamenenom lese. Pohodlne sa usaďte a užite si niekoľko zaujímavostí prírody v Arizone v rámci prvej časti článku.

V roku 1851 išiel poručík americkej armády Lorenzo Sitgreaves cez zaprášené porasty paliny v arizonskej Painted Desert (teda v preklade Maľovanej púšti) a náhodou natrafil na pozostatok lesa, aký ešte nikdy nevidel. Kmene dookola síce vyzerali ako naozajstné drevo, lenže v skutočnosti boli z tvrdého kryštalického kremeňa. Poručíkov objav nastolil dve základné otázky: ako sa uprostred vyprahnutej púšte, kde nijaký známy strom nedokáže prežiť spaľujúci žiar, ocitli tieto kláty a konáre tvrdé ako oceľ? A ak to kedysi naozaj boli živé stromy, ako sa ich kôra, miazga a drevo mohli premeniť na čudné kusy chladného kameňa?

Miestni Navahovia (o ktorých sme už taktiež písali samostatný článok, pozn. red.) pokladali holé ligotavé klady za kosti legendárneho obra Jietsa. Paiutovia si zasa mysleli, že sú to šípy boha hromu Šinauva. V skutočnosti sú arizonské kamenné stromy, najväčší skamenený les na svete, výsledkom prírodného procesu, ktorý začal asi pred 200 miliónmi rokov, keď bola arizonská púšť rozsiahlou záplavovou oblasťou. Namiesto dnešných kojotov, rysov a jazvecov sa medzi obrovitými ihličnanmi na kopcoch i na úpätí sopiek okolo močaristej panvy pohybovali dinosaury.

Väčšina stromov dosahovala výšku asi 30 metrov a priemer kmeňa meral asi dva metre. Niekoľko jedincov však dosiahlo až dvojnásobné rozmery. Rovnako dlhé sú aj niektoré kmene v Petrified Forest (Skamenenom lese).

Pred príchodom železnice sídlili v oblasti Petrified Forest rôzne indiánske kmene, napríklad Navahovia. Najväčším miestnym archeologickým náleziskom, kde Indiáni žili v období 500 až 1400 rokov nášho letopočtu, sú pozostatky Puerca. Dnes tu ostali už len obrázky, vyryté do pieskovcových stien. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov