Zaujímavosti

TOP 10 neuveriteľných vedeckých objavov o psoch, o ktorých si pravdepodobne netušil

TOP 10 neuveriteľných vedeckých objavov o psoch, o ktorých si pravdepodobne netušil

videní: 2.2K

Psy sú hlavne známe tým, že milujú ľudí a sú k nim lojálne. Avšak okrem toho majú veľa menej známych (a celkom fascinujúcich) vlastností. Tu je 10 neuveriteľných vedeckých objavoch o nich:

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Číslo 10: Psy majú tri viečka

Rovnako ako ľudia, aj psy majú horné a dolné viečka, tie, ktoré sa pohybujú hore a dole. Majú však ajviečko, ktoré sa nachádza v kútiku oka a posúva sa zo strany na stranu. Jeho úlohou je čistenie oka od hlienu a nečistôt.

Číslo 9: Dôkaz o tom, že psy naozaj milujú svojich pánov

Psy naozaj milujú svojich pánov. Navyše je to vedecky dokázané. Snímky magnetickej rezonancie odhalili, že ak boli psovi prezentované rôzne pachy ľudí a psov, mozog psa najlepšie reagoval na vôňu svojho majiteľa.

Číslo 8: Psy sú šikovné ako batoľatá

Psy sú rovnako šikovné ako batoľatá. Špeciálne navrhnuté IQ testy dokazujú, že schopnosti psa sú na rovnakej úrovni ako schopnosti 2-ročného dieťaťa. To znamená, že sú schopné sa naučiť viac ako 150 slov a gest.

Číslo 7: Psie labky voňajú

Psie labky často voňajú ako rýchle občerstvenie. Je o tom diskusia, či konkrétna vôňa pripomína viac popcorn alebo kukuričné lupienky. Každopádne, je to spôsobené baktériou, ktorá sa na psie labky dostáva počas chôdze.

Číslo 6: Psy majú nočné videnie

Psy majú špeciálnu schopnosť nočného videnia. Nie je to na úrovni mačky, ale je to rozhodne na lepšej úrovni v porovnaní s človekom. Psy majú zreničky väčšie a ich centrálna zrenica má mnoho buniek. Tie sú viac citlivejšie na svetlo ako na farby.

Číslo 5: Nos psa je jedinečný 

Každý nos psa je jedinečný. Kanadský Kennel Club používa psí nos ako prostriedok individuálnej identifikácie, a to od roku 1930. Mnoho organizácií ho v tomto nasledovalo.

Číslo 4: Psy snívajú

Psy s veľkou pravdepodobnosťou majú sny. Stopercentné dôkazy síce nie sú, no existuje mnoho predpokladov. Z nich je veľa založených na atribútoch mozgu a správania, ktoré psy a ľudia zdieľajú. Medzi nimi je štruktúra a výskyt elektrických impulzov počas fázy hlbokého spánku.

3. Psí kožuch ako izolácia

Kožuch psa nie je len o teple. V lete pôsobí ako izolácia a ochrana ich tela pred teplom. Srsť tiež chráni pokožku pred škodlivými slnečnými lúčmi.

2. Psy počúvajú

Psy naozaj počúvajú, keď rozprávate. Dôkazom je to, že vedia pochopiť veľa z toho, čo im hovoríte. Aj keď nie sú schopní dešifrovať slová, psy dokážu interpretovať určité zvuky a celkový emocionálny tón správy.

1. Psy sa nepotia ako ľudia

Psy nie sú ani zďaleka spotení ako ľudia. Je to do značnej miery spôsobené tým, že na rozdiel od ľudí, ktorí majú potné žľazy po celom tele, psy ich majú v labkách. Ak sa chcú ochladiť, obyčajne sa spoliehajú na dychčanie.

Zdroj: Aol.com
Titulná foto: Pixabay

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov