Zaujímavosti

Klenot Francúzska: Mont-Saint-Michel. 1. časť

Klenot Francúzska: Mont-Saint-Michel.

videní: 4.5K

Jedna z hlavných turistických atrakcií Francúzska je zároveň jedným z najstarších miest jeho duchovnej tradície. Opátsky chrám a gotický kláštor, ktoré korunujú vrchol skalnatého ostrova Mont-Saint-Michel, sú obdivuhodným staviteľským dielom. A presne naň sa pozrieme v rámci trojdielneho článku. Aj to len letom – svetom, pretože o tomto malom ostrove by sa dali písať viacdielne knihy. Pohodlne sa usaďte, začíname časťou číslo 1.

Mont-Saint-Michel, malý ostrov neďaleko juhozápadného cípu Normandie, láka pútnikov a cestovateľov už viac ako tisíc rokov. Vypína sa vysoko nad piesočnou rovinou, ktorú ustavične uhladzuje príliv prenikajúci do vnútra zátoky, a s pevninou ho spája len hrádza. Keď je pekné počasie, možno kužeľovitú skalu s chrámom, budovami kláštora, domami, záhradami, terasami a hradami vidieť z niekoľkokilometrovej vzdialenosti. Keď je však hmla, temné obrysy striech a vežičiek sa vynárajú z oparu ako strašidelný hrad.

Mont-Saint-Michel spája s francúzskou pevninou hrádza dlhá 1,8 kilometra, postavená v roku 1879. počas odlivu obklopujú ostrov piesčiny, ale dvakrát či trikrát do roka vysoký príliv zaleje aj hrádzu a ostrov celkom odreže. Asi 90 metrov vysoký skalnatý výčnelok s obvodom 900 metrov ozdobuje jeden z divov francúzskej architektúry.

Pred mnohými storočiami bol ostrov spojený s pevninou a tvoril skalnatý výčnelok močaristej lesnej krajiny v tejto časti Normandie. V rímskych časoch mu vraveli Hrobová hora – v názve sa pravdepodobne uchovala ľudová tradícia, podľa ktorej skala bola keltským pohrebiskom. Druidi sa tu klaňali slnko a tento kult sa udržal aj za Rimanov, ktorí tu uctievali slnečného boha Mitru. Podľa legendy z tohto obdobia pod Hrobovou horou pochovali v zlatej truhle Gaia Iulia Caesara so zlatými jazdeckými topánkami na nohách. V 5. storočí začala pôda klesať a o sto rokov neskoršie sa skala zmenila na ostrov, ktorý zostal počas prílivu celkom odrezaný od pevniny. Ľudia sa k nemu vtedy mohli dostať len po nebezpečnej ceste, označenej vysokými kolmi. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov