Zaujímavosti

Palác Knossos a Sir Arthur Evans: 2. časť

Palác Knossos a Sir Arthur Evans

videní: 740

V nasledujúcom tisícročí nastal prudký rozvoj Knossu i minojského vplyvu, ktorý vyvrcholil okolo roku 1 500 pred našim letopočtom. Zrúcaniny paláca kráľa Minoa v Knosse svedčia o mimoriadnych umeleckých, architektonickým a technických schopnostiach tohto ostrovného národa. A práve o tomto národe bude aj druhá časť nášho článku s názvom Palác Knossos a Sir Arthur Evans.  Poďme na to.

O sto rokov neskôr zastavila rozkvet minojskej kultúry ničivá sopečná erupcia na susednom ostrove, dnešnom Santorine. Knossos sa premenil na rozvaliny a vplyv Minojcov rýchlo upadal. Až keď na začiatku 20. storočia uskutočnili rozsiahle vykopávky, časť starovekého Knossu sa znova objavila v plnej kráse.

Obrovský palác skrýval obytné miestnosti, sály, zásobárne, kúpeľne, chodby a schodiská – všetky chaoticky nakopené okolo obdĺžnikového nádvoria. Nečudo, že s touto nesúrodou budovou sa začala spájať legenda o Minotaurovi, ktorý je uväznený v bludisku. Na rozdiel od starých Grékov Minojci nemali zmysel pre symetriu. Krídla budov, siene a stĺporadia ich palácov často pôsobia dojmom, že ich jednoducho pristavali tam, kde ich nejaký vládca potreboval, a to bez ohľadu na formu či architektonický súlad.

Každá miestnosť však tvorí krásny celok, vyzdobený nádhernými freskami s pôvabnými postavami, ktoré fascinujúcim spôsobom umožňujú nazrieť do života na minojskom dvore. Útli mladíci v sukničkách sa venujú pästiarskym zápasom a skoku ponad býka. Býky preskakovali aj temperamentné devy so zručne nakučeravenými vlasmi. Ku krásne týchto fresiek prispeli aj iné remeslá, v ktorých Minojci vynikali, ako sú rezba, kovotepectvo, šperkárstvo a hrnčiarstvo.

Do paláca sa vstupovalo niekoľkými bránami. Západné krídlo bolo miestom kultorvých obradov, zatiaľ čo východné krídlo, zasadené do svahu nad úrovňou nádvoria, tvorilo obytný trakt. Na jednej strane východného krídla žili v komplexe komnát a chodieb králi. Na opačnom konci boli dielne tesárov, hrnčiarov, kamenárov a šperkárov, ktorí sa starali o pohodlie a prepych urodzených obyvateľov paláca. Pokračujeme záverečnou – v poradí treťou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov