Zaujímavosti

Mlčiaca hrobka Tutanchamóna: 2. časť

hrobka tutanchamóna

videní: 1.2K

Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Mlčiaca hrobka Tutanchamóna. Po tom, čo jeden z egyptských robotníkov pracujúcich pre Cartera objavil schod, bádatelia sa dostali k zamurovanému vstupu. Domnievali sa, že je hrobka Tutanchamóna azda vykradnutá..

Následne dvere s vyrytým nápisom Nebkheprure (Tutanchamón) uvoľnili a odpratali sutinu s kamením. Zo šera sa pred nimi vynorila dlhá naklonená chodba. Na jej konci boli ďalšie zapečatené dvere. Keď pred nimi obaja egyptológovia zastali, rozochveli sa od vzrušenia. Zakrátko sa totiž malo ukázať, či sa ich dlhodobé sny naplnia, alebo navždy rozplynú.

O tri týždne neskôr, 26. novembra, začal Carter s prieskumom. Najprv vysekal v hornom ľavom rohu zamurovaných dvier otvor a prestrčil cezeň železnú tyč, aby zistil, či sú dnu nejaké prekážky. Potom otvor rozšíril, vsunul horiacu sviečku a nazrel dovnútra.

Spočiatku v šere nebolo vidieť nič. Keď si však Carterove oči na prítmie zvykli, začali sa postupne z tmy vynárať nádherné poklady. „Čudesné zvieratá, sochy a zlato – všade zlato .. Na chvíľu .. som onemel od vzrušenia.“ Lordovi Carnarvonovi, ktorý stál v tme za Carterom, sa zdalo napätia takmer neznesiteľné. „Vidíte niečo?“ opýtal sa. Z Cartera sa vydralo ako vzdych: „Áno, neuveriteľné veci!“

Priamo pod vstupom do hrobky Ramessa VI. sa začinalo schodisko, ktoré viedlo do Tutanchamónovej hrobky. Schody zostali od roku 1 148 pred našim letopočtom zakryté príbytkami robotníkov, ktorí stavali hrobku Ramessa VI. Preto Carter vedel, že odvtedy až do roku 1922 nemohol do hrobky mladučkého kráľa nikto vstúpiť.

Za dverami bola predsieň samotnej hrobky a v nej nakopené predmety, ktoré mal faraón používať v posmrtnom živote. Aj keď dnu prenikli zlodeji – Carter dokonca rozoznal v prachu ich stopy – zrejme ich vyrušila stráž nekropoly, ktorá sa potom pokúsila vrátiť predmety na miesto. Carter našiel okrem iného zlatý trón, vykladaný drahokamami, pozlátený nábytok (vrátane troch pohoviek), dva pozlátené kočiare, zlaté a alabastrové sošky a fajansové vázy. Ale to, po čom najviac túžil, v predsieni nebolo – chýbala faraónova múmia. Pokračujeme záverečnou – treťou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov