Zaujímavosti

Navahovia – Najpočetnejší indiánsky kmeň v Severnej Amerike

navahovia

videní: 1.7K

Prinášame viac ako zaujímavý článok o najpočetnejšom indiánskom kmeni Navahov. Ich počet sa pohybuje niekde na hranici 220 tisíc a patrí im aj najrozsiahlejšie územie. Pozrite sa spolu s nami na niekoľko zaujímavostí o tomto kmeni.

Moderné dejiny Navahov sa začínajú v roku 1864 takzvaným Veľkým pochodom, keď ich po bojoch so španielskymi a angloamerickými susedmi vyhnali z tradičných území od Údolia monumentov (o ktorom sme písali už samostatný článok, pozn. red.) až po 480 kilometrov vzdialený Fort Sumner. Po 4 rokoch sa smeli vrátiť na svoje územie do vyhradenej rezervácie. Tam rýchlo obnovili pôvodný lov a pastierstvo. Najvýznamnejšie v ekonomike Navahov sú ovce. Ženy tkajú koberce a vlnené prikrývky. Muži sa často živia výrobou jemne vypracovaných tyrkysových šperkov.

Asi pred 100 rokmi začali Navahovia pri výrobe prikrývok dávať prednosť vlne pred králičími kožkami. Na mnohých prikrývkach sú ornamenty, ktoré napodobňujú kresby v piesku – existuje asi 800 rôznych vzorov. Navahovia ich zhotovujú pri slávnostných príležitostiach a ich zmyslom je obnoviť vyrovnanosť a harmóniu sveta. Na jednej z prikrývok kukurica uprostred predstavuje strom života, postava zasa hrom a blesk.

Navahovia pasú ovce v Údolí monumentov rovnako ako v 17. storočí, kedy ich predkovia prvý raz získali ovce od Španielov. Vlastniť ovce znamená v rámci kmeňa určité postavenie. Počet oviec sa síce musel po roku 1930 znížiť, pretože pasienky nadmerným spásaním priveľmi trpeli, ale dnes ich chov znova prekvitá.

V posledných 150 rokoch sa navažské hospodárstvo zakladá na ručnej výrobe vecí, pôvodne určených len pre vlastnú potrebu. Centrum rodinného života je tzv. hogan, kužeľovitá chyža z tyčí, ktoré sú prikryté hlinou. Dnes sa zvyčajne hlinou zakrývajú vodorovne položené klady.

Atsidi Čon bol zrejme prvým Navajom, ktorý začal roku 1880 vyrábať zo striebra a tyrkysu šperky. Celý materiál na šperky je miestny. Nahaovia na ich výrobu zvyčajne používajú kladivo, ručné mechy a nákovu.

Zdroj: Wiki topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov