Zaujímavosti

4-krokový návod ako sa vysporiadať so smútkom počas sviatkov

4-krokový návod ako sa vysporiadať so smútkom počas sviatkov

videní: 1.1K

Emočne autentické sviatky môžete mať neustále, dokonca aj keď sa vás dotkne závan smútku.

Ktokoľvek napísal pieseň „ Je to najúžasnejší čas v roku“, nikdy nemusel zažiť Vianoce počúvajúc bratrancove nadávky na politiku. Alebo stráviť celé Vianoce sám, zatiaľ čo počuje štrnganie pohárov a smiech vybuchujúci z vedľajšieho bytu.

Našťastie, psychologický výskum naznačuje pár efektívnych spôsobov, ako čeliť sviatočným smútkom – a ukazuje aj niekoľko neužitočných. Výsledkom je, že smútok a iné ťažké emócie nie sú ťažkosti, ktorým sa máme vyhýbať. Naopak, ak im dobre porozumieme, môžu nám pomôcť k zdravému a šťastnému životu.

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Tu sú 4 stratégie, ktoré vám pomôžu vytvoriť váš vlastný recept na šťastie počas tejto sviatočnej sezóny (a aj počas zvyšku roka)

1. Nenúťte sa k radosti

Pri stretnutí rodiny s bratrancami a sesternicami, ktorých neviete zniesť a svokrovcami, ktorí rozdávajú váhavé komplimenty, môžete byť v pokušení nasadiť si šťastnú tvár, aj keď vnútri kypíte zlosťou. V podstate sa môže zdať, že je to vlastne zrelá reakcia – žiadny konflikt, žiadna dráma.

Ale štúdia z roku 2011 vykonaná výskumníkmi zo Štátnej univerzity v Michigane a West Point naznačuje, že si to máte dvakrát premyslieť. Skúmali desiatky vodičov autobusov počas dvoch týždňov, aby zistili, kedy sa úprimne alebo neúprimne usmievali na cestujúcich. Výsledky ukázali, že počas dní, kedy bol úsmev iba hraný, ich naozajstná nálada sa ešte zhoršila. Výsledky boli ešte výraznejšie pri ženách.

Tiež výskum Iris Mauss z Univerzity v Kalifornii, Berkeley naznačuje, že ľudia, ktorí veľmi chcú byť šťastní, získavajú vlastne menej šťastia z pozitívnych skúseností. Príčinou môžu byť ich vysoké očakávania. Znova a znovu, skúšať predstierať šťastie sa nevyplatí.

2. Nepotláčajte smútok

Výsledok štúdie s autobusármi môže byť vysvetlený výskumníkmi Oliverom Johnom z Univerzity v Berkeley a Jamesom Grossom zo Stanfordskej Univerzity, ktorí zistili, že negatívne pocity ako smútok alebo hnev sa iba zintenzívnia, keď ich chceme potlačiť. Je to preto, že máme zo seba zlý pocit, keď vonkajšie prejavy protirečia tomu ako sa skutočne cítime. Nechceme byť neautentický.

Ba čo viac, keď potlačujeme emócie ako smútok, popierame ich dôležitú funkciu. Smútok môže signalizovať, že nás niečo znepokojuje a ak si to neuvedomíme, nevieme podniknúť potrebné kroky k zlepšeniu situácie.

Vyjadrenie nášho smútku môže tiež privodiť útechu a súcit od tých, ktorým na nás záleží, a tým aj posilniť naše putá. Naopak, potláčanie našich emócií môže v podstate podkopať naše vzťahy. Výskum, na ktorý sa zamerala Sanjay Srivastava z Oregonskej Univerzity priniesol zistenie, že študenti, ktorí potláčali svoje emócie zažili menej podpory, cítili vzdialenejší jeden od druhého a boli menej spokojní so svojim sociálnym životom.

3. Reagujte všímavo

Avšak nič z horeuvedeného nie je schvaľovaním utápania sa v melanchólii alebo vyletenia na svokrovcov. Niektoré zo spôsobov spracovania alebo usmernenia emócií sú zdravšie ako iné. Nedávno sa vedci začali viac sústrediť na všímavosť. Keď reagujete všímavo na emočný spúšťač (napríklad prihorenie sviatočného obeda), zastavíte sa ešte pred reakciou. Namiesto nadávok a výčitiek si jednoducho uvedomte, čo cítite bez posudzovania tejto emócie či je dobrá a či zlá.

Výskumy naznačujú, že takáto všímavá reakcia na negatívnu udalosť zníži úroveň smútku, ktorý cítime. Je tiež spojená so zníženým množstvom depresií a úzkostí a môže dokonca priniesť fyzické výhody ako zníženie srdečného tepu. Je to spôsob ako sa vyhnúť potláčaniu vašich emócií bez chvatného reagovania alebo zničenia sa výčitkami. Našťastie, výskum naznačuje, že uvedomelé všímanie si je zručnosť, ktorú je možné časom zlepšovať.

4. Užite si svoj emocionálny koktail

Sviatky si určite prinesú so sebou mix lepších aj horších chvíľ. Snáď najdôležitejšou lekciou je zapamätať si, že rozmanité emócie môžu byť to najlepšie pre vaše celkové zdravie.

Toto bolo kľúčové zistenie zo štúdie publikovanej v roku 2014 tímom výskumníkov z Univerzity v Yale, z Harvard Business School a iných inštitúcií zahŕňajúcej štyri krajiny. Ich skúmanie na vzorke viac ako 37 000 ľudí odhalil, že prežívanie viacero druhov emócií, ktoré nazvali „emodiverzita“, čiže väčšej rozmanitosti a dostatku emócií, bol dôsledne prepojený na znižovanie depresií. V podstate, ľudia s vyššou emodiverzitou brali menej liekov, navštevovali lekárov menej často, strávili menej dní v nemocniciach, mali lepšie stravovacie a pohybové návyky a fajčili menej.

Inými slovami, smútok, hnev a iné ťažké emócie sú ako iné súčasti sviatkov, od vaječného likéru k firemným večierkom: Všetko s mierou, a potom sa ich nemusíme báť. Iba sa uistite, že ich balansujete s pozitívnejšími skúsenosťami. A nezabudnite si dať pauzu.

Zdroj: rd | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov