TOP 10

TOP10: Netopiere a neuveriteľné fakty o nich

netopiere

videní: 1.3K

Podľa mnohých paleontológov a vedcov žijú netopiere už milióny rokov, ešte predtým, ako ľudia obývali planétu, a patria medzi najúžasnejšie tvory na svete. Aj keď netopiere nemajú dobrú povesť, pokiaľ ide o vnímanie verejnosti, v skutočnosti sú skvelými tvormi. Zaujíma vás, čo ich robí tak úžasnými? Napríklad aj tieto neuveriteľné fakty.

1. V roku 600 pnl povedal grécky legendárny fabulista Aesop bájku o netopierovi, ktorý si požičal peniaze na začatie podnikania. Obchod zlyhal a netopier sa musel počas dňa schovať, aby sa vyhýbal tým, ktorým dlhoval peniaze. Podľa Aesopa práve preto netopiere vychádzajú iba v noci.

Aesop

2. Vedci sa domnievajú, že tieto cicavce sa prvýkrát objavili pred 65 až 100 miliónmi rokov, v rovnakom čase ako dinosaury. Najstaršie známe megabaty žili pred tridsiatimi piatimi miliónmi rokov. Mnohí vedci sa domnievajú, že megabati môžu byť príbuzné primátom (vrátane ľudí).

T-REX-dinosaurov

3. V Číne a Japonsku sú netopiere symbolmi šťastia. V čínštine sa slová „netopier“ a „šťastie“ vyslovujú ako „fu“.

symboly šťastia

4. Krídla netopierov sú vyrobené z kostí prstov pokrytých tenkými vrstvami kože. Krídlové membrány tvoria asi deväťdesiatpäť percent plochy povrchu tela. Membrána netopieraho krídla im pomáha regulovať telesnú teplotu, krvný tlak, rovnováhu vody a výmenu plynov.

netopiere

5. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia tieto cicavce nie sú slepé. Mnoho netopierov vidí celkom dobre a niektoré druhy môžu dokonca detekovať ultrafialové svetlo.

slepec

6. Približne sedemdesiat percent netopierov konzumuje hmyz. Na získanie predstavy o tom, ako veľmi milujú hmyz, môže priemerný netopier jesť viac ako šesťsto chrobákov za hodinu, čo je akoby obyčajný človek zjedol dvadsať pizz za večer.

čerstvá pizza

7. Netopiere žijú na každom kontinente okrem Antarktídy. Vyskytujú sa od severného polárneho kruhu až na juh ako je Argentína a najjužnejší koniec Južnej Afriky.

Antarctica

8. Upírie netopiere musia každý deň vypiť toľko krvi, ako je ich vlastná hmotnosť. Aby si mal predstavu o tom, koľko to je, ľudský upír ako Dracula by musel každú noc piť krv celého stola plného hostí, aby zostal nažive.

upír

9. Podľa prieskumu televíznej stanice Animal Planet boli upírie netopiere tretie najobávanejšie zviera hneď po vlkoch a gorilách a tesne pred piraňami.

Planéta zvierat

10. Väčšina z nás predpokladá, že zvieratá, najmä cicavce, žijú iba 10 až 15 rokov. Niektoré druhy netopierov však môžu vo voľnej prírode prežiť až 30 rokov.

ovocný netopier s krátkymi nosmi

 

Zdroj: List25 topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov