TOP 10

TOP10: Najzaujímavejšie budovy sveta

budovy

videní: 3.3K

Rozmýšľal si niekedy nad tým, že existujú aj “Najzaujímavejšie budovy sveta”? Či už ide o hotel, reštauráciu alebo bežnú kancelársku budovu, kto vraví, že to musí byť obyčajné a nudné? Pri pohľade na tieto budovy budeš premýšľať, aké bláznivé myšlienky behali v hlave architektom, ktorí ich navrhovali. No jedno sa im nedá odoprieť – ich kreativita nemá hraníc! A presne vďaka nej vznikli najzaujímavejšie budovy sveta. 

10. The Basket Building (Ohio, Spojené štáty)

budovy

Táto košíková budova je ústredie firmy Longaberger Basket Company v Newarku, Ohio. Budova je postavená tak, aby vyzerala presne ako kôš, ktorý je ich tradičným výrobkom. Hoci sa mnohí experti snažili presvedčiť Davida Longabergera, aby sa vydal trochu inou cestou, jeho predstava bola úplne jasná…

9. Budova v tvare klavíra (Huainan, Čína)

budovy

Táto budova v tvare klavíra bola postavená v roku 2007 Technickou univerzitou v Hefei a ide o akýsi exponát. Dokonca sa v noci krásne rozsvieti.

8. Hang Nga Guesthouse alebo Crazy House (Vietnam)

budovy

Vlastní ho dcéra bývalého prezidenta Vietnamu. Tento dom skutočne žije svojím meno. Zdá sa, že jeho dizajn nemá žiadnu ucelenú tému. Žiadne dve okná nevyzerajú rovnako. A áno, z istého uhla pohľadu pripomína veľkú hlavu žirafy, ktorá vystupuje zo zeme.

7. Gitarové múzeum (TN, USA)

budovy

Prezentuje sa ako “jediné hudobné múzeum gitár na svete”. Bolo postavené v roku 1983 a samozrejme sa nachádza v Tennessee.

6. Wonder egg (ostrov Ishigakijima, Japonsko)

budovy

Toto čudné vajce má svoj účel. V prípade, že by ťa to naozaj zaujímalo, ide o vyhliadkovú vežu pre pozorovateľov vtákov.

5. Kansaská “verejná knižnica” (Missouri, United States)

budovy

Keď bola táto garáž postavená v centre mesta Kansas City, ľudia si mohli vybrať niekoľko kníh, o ktorých si mysleli, že najlepšie zastupujú históriu a kultúru. Tie sa potom stali súčasťou budovy.

4. Lesná špirála – budova Hundertwasser (Darmstadt, Nemecko)

budovy

Budova bola postavená Friedensreichom Hundertwasserom, slávnym rakúskym architektom. Táto stavba je známa svojimi zaujímavými farbami.

3. Krivý domček (Sopot, Poľsko)

budovy

Táto zaujímavá budova je zaujímavé nie len pre turistov, ale aj pre fotografov z celého sveta. Je súčasťou obchodného centra Rezydent.

2. The Hole House (Texas, USA)

budovy

 Ako názov napovedá, tento dom je diera. Doslova. Vyzerá to tak, akoby sa priestor a čas prepadli.

1. Puzzling World Lake Wanaka (Otago, Nový Zéland)

budovy

Nachádza sa v blízkosti mesta Wanaka na Novom Zélande. Táto turistická atrakcia vznikla v roku 1973 viac-menej ako bludisko. Stále sa však rozrastala a dnes už pripomína skôr zábavný park.

Zdroj: List25 topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov