Zaujímavosti

Noemova archa v ľadovci hory Ararat: 2. časť

Noemova archa v ľadovci hory Ararat

videní: 2.0K

Pokračujeme druhou a zároveň záverečnou časťou článku s názvom Noemova archa v ľadovci hory Ararat. Noemovu archu asi nikomu predstavovať nemusíme. Čo je však zaujímavé, niekoľko očitých svedkov tvrdilo, že ju zazrelo v ľadovci v hore Ararat. Niet sa čo čudovať, keďže disponujeme presným popisom archy, aj dokonalou lokalizáciou miesta jej spočinutia.

Navarra v rámci svojej druhej výpravy naprieč ľadovcom hory Ararat v roku 1953 už podozrivý tieň so zreteľnou štruktúrou nafilmoval, ale následne sa musel pre chorobu vrátiť dolu. Hneď v ďalšom roku sa Američan John Liibi k údajnému vraku priblížil na vzdialenosť 30 metrov. O rok neskôr, 5. júna1955, tu bol opäť Navarra, tentokrát so svojim synom Rafaelom. Na mieste podozrivého tieňa bola v ľade trhlina a bádateľ sa spustil dovnútra. Údajne tam spozoroval časť kostry lodného boku. Na druhý deň sa mu podarilo uvoľniť kus umelo opracovaného dubového dreva. Analýza určila jeho vek a výsledok bol šokujúci. Malo ísť o drevo staré približne 5000 rokov.

V tejto súvislosti je na mieste si pripomenúť pojem z našich iných článkov – tzv. „góferové drevo“, ktoré pri popise stavebného materiálu archy používa biblia. Slovo „gófer“ je tak staré, že sa na inom mieste nevyskytuje – a nevie sa ani, čo znamená. Môže ísť o nejaký druh duba, ale de facto to môže byť aj čokoľvek iné. Nechýba ani názor, že ide o materiál umelo pripravený, napríklad vrstvený z tenkých dýh, čo je metóda vcelku moderná.

K záhadnému miestu na hore Ararat, ktorá oplýva dvomi veľkolepými sopečnými vrcholmi, sa následne priblížilo niekoľko amatérskych expedícií. Politická situácia však oblasť opätovne uzavrela. Od tej doby sa napriek vyčíňaniu extrémistov v odľahlých častiach Turecka, výskum nezastavil, presvedčivé výsledky však stále chýbajú. Zreteľný snímok údajnej lodnej trosky, ktorý pred niekoľkými rokmi priniesla jedna z expedícií, vyzerá zaujímavo, geológovia však tvrdia, že nejde o loď, ale o skalný útvar. Rovnako tak zdôrazňujú, že hladina oceánu nikdy nemohla siahať do výšky okolo 4 000 metrov. Pokiaľ vôbec niekde archa je, tak rozhodne nie na Ararate. Avšak, človek dobrej vôle nikdy nevie, čo kde môže v skutočnosti objaviť. Nebolo by to prvý ani posledný krát.

Zdroj: rodokmene | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov