Zaujímavosti

Kliatba Timúrovej hrobky a Stalin

stalin

videní: 5.6K

Mongolský vojvodca Timur alebo ak chcete Tamerlán, ktorého v 16. storočí zvečnil svetoznámy Christopher Marlowe v hre Tamerlán Veľký, bol nemilosrdný dobyvateľ z kmeňa Barlas, ktorý dobyl nesmierne rozľahlé územie. Nebol nomád a mal pôvodne turkickú a moslimskú kultúru. Založil dynastiu Timúrovcov.

Podarilo sa mu vytvoriť obrovksú ázijskú ríšu, ktorá sa rozprestierala medzi Osmanskou ríšou a Indiou. Po jeho smrti sa však rozpadla. V Indii dal postaviť pyramídu zo 70 000 ľudských lebiek. Traduje sa, že nechal zabiť okolo 17 miliónov ľudí, aj keď to je pravdepodobne vcelku prehnaný údaj. Prečo tento článok zaraďujeme spoločne s článkami o druhej svetovej vojne? Pretože tu existuje určitá paralela. Viac v nasledujúcom texte.

Po smrti bol pochovaný v mauzóleu, považovanom za vynikajúci príklad mongolskej architektúry. Niektoré prvky sa neskôr objavili taktiež na pomníku Tádž Mahal. Miesto posledného odpočinku následne našiel v dnešnom Uzbekistane. Do súčasnosti sa uchovali iba základy hrobky, jeden zo štyroch pôvodných minaretov a vchod.

Na hrobke sú dva nápisy. Prvý, na náhrobnom kameni, znie: „Keď vstanem z mŕtvych, svet sa bude triasť.“ A ten druhý vo vnútri hrobky: „Kto sa odváži narušiť pokoj mojej hrobky, pusti z reťaze hrôzostrašnejšieho nájazdníka, ako som ja.“ Druhý nápis stál za vznikom legendy o „kliatbe Timúrovej hrobky“.

V roku 1941 Stali dal rozkaz Timúrovu hrobku otvoriť, a dva dni na to sa začala operácia Barbarossa. Nacisti vtrhli do Sovietskeho zväzu a spočiatku im všetko vychádzalo. Traja starší ľudia varovali pred kliatbou Timúrovej hrobky, lenže ich nikto nevypočul. Až keď sa Rusom dlhšiu dobu nedarilo nemecký útok odraziť, Stalin si to rozmyslel. Nariadil Timúrovo telo prinavrátiť do hrobky a usporiadať mu moslimský pohreb. V decembri 1942 sa teda vrátilo na miesto posledného odpočinku a od tej chvíle sa karta vo vojne obrátila. Nacisti začali prehrávať.

Spustil Stalin skutočne kliatbu Timúrovej hrobky? Zmenil návrat vojvodcových pozostatkov do mauzólea priebeh najväčšieho vojnového konfliktu v histórii ľudstva? Nech je to už akokoľvek, je to fascinujúcou udalosťou druhej svetovej vojny.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov