Zaujímavosti

Alpská bašta a posledný odpor nacistov

Alpská bašta a posledný odpor nacistov

videní: 1.3K

Opäť sa nachádzame v období druhej svetovej vojny, ktorej udalosti nenechávajú chladnými ľudí ani do dnešných dní. Generál Omar Bradley si bol istý, že si spojeneckí velitelia robili veľké starosti kvôli tomu, ako sa Nemci pripravujú k „poslednému odporu“ v „alpskej bašte“, v pásme pevností v juhozápadnom Nemecku a Rakúsku. To isté tvrdil aj Eisenhower, aj keď to príliš nerozvádzal. Bol toto dôvod, prečo bolo dobytie Berlínu ponechané Sovietom?

Generál Omar Bradley neskôr prehlásil, že Spojenci hrubo precenili rozsah nemeckých prostriedkov v Alpskej pevnosti a báli sa, že pokiaľ v tejto oblasti nezaútočia, mohlo by to tam viesť k značnému posilneniu nemeckých pozícií, čo by Nemcom umožnilo zahájiť protiútok smrtiacimi zbraňami hromadného ničenia, ktoré vlastnili. Malo sa za to, že ich majú v podzemných zariadeniach v danej oblasti niekoľko stovák, vrátane jadrových zbraní, a že by ich z Alpskej bašty použili proti Spojencom s ničivým účinkom.

Ohľadom Alpskej pevnosti, alebo ak chcete – Alpskej bašty, existujú dva názorové prúdy. Jeden sa prikláňa k tomu, že sa domnelá pevnosť vymykala Goebbelsovej živej predstavivosti. Nemecká vojenská rozviedky obzvlášť usilovne zásobovala Spojencov dezinformáciami. V rámci historiek o pevnosti vydávala upozornenia na očakávaný príchod posíl, a dokonca klamala prieskumné lietadlá, ktoré fotografovali makety tankov rozmiestnené na poliach. Goebbels sa taktiež postaral o to, aby novinári z neutrálnych krajín obdržali „hrôzostrašné“ dôkazy o sile, výkonnosti a možnostiach.

Podľa iného názoru pevnosť existovala a bola nebezpečnejšia, než sa dnes všeobecne pripúšťa. Až na Hitlera a hŕstku nacistických pohlavárov v bunkri sa Berlín nachádzal v troskách po bombardovaní a ostreľovaní a na jeho obranu ostalo už len pár mužov nedostatočne vycvičeného vojska. Naopak v Durynskom lese nemecké vrchné velenie ukrývalo mnoho tajných zbraní. Predchodca CIA – spravodajská služba OSS v prieskumových správach o situácii nepriateľa tvrdila, že Nemecko vybudovalo „vyzbrojenú a bránenú Alpskú národnú pevnosť“, odkiaľ malo v pláne „pokračovať v boji“. Eisenhower s Bradleym si pravdepodobne aj preto mysleli, že dobytie Berlína nie je tak dôležité.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov