II. svetová vojna

Životný príbeh Herschela Grynszpana: 4. časť

Životný príbeh Herschela Grynszpana

videní: 1.3K

V novembri 1959 vyšiel ďalší článok s názorom, že je Grynszpan nažive. Jeho autor Egon Larsen dodal, že sa na konci vojny vrátil do Paríža a zmenil si meno. Potom dostal prácu v autoopravovni a časom sa oženil a mal dve deti. Pokračujeme v poradí štvrtým článkom o živote a záhadnom zmiznutí Herschela Grynszpana.

V decembri 1959 parížsky časopis l’Arche uverejnil článok, ktorý sa k Larsenovmu tvrdeniu viac ako prikláňal. Celej tejto záležitosti mal prísť na koreň Andreas Freund z tlačovej kancelárie Associated Press. Zistil, že neexistujú nemecké dokumenty o Grynszpanovej smrti, ten je podľa jedného vom Rathovho príbuzného stále nažive, západonemecká vláda odmietla zaplatiť Herschelovmu otcovi odškodné za synovu smrť a istý francúzsky policajt je s Herschelom v kontakte.

Grynszpanov otec v roku 1958 skutočne žiadal za synovu smrť odškodné, ale Heiber uviedol na súde v Hannoveri dôvody, prečo sa dá domnievať, že je Herschel naďalej medzi živými. Odvolával sa na správy, že bol Grynszpan v roku 1945 v brandenburskej väznici. Od hamburského archivára Walthera Hammera sa Heiber dozvedel, že bol Herschel 20. januára prevezený z Hamburgu do Magdeburgu, a z iného zdroja mal informáciu, že je v Hamburgu.

Do pátrania sa zapojil taktiež Interpol a prehlásil: „Informácia, že Grynszpan možno žije pod falošným menom v Hamburgu, sa zakladá na nepodložených správach šírených v roku 1954 zamestnancom tajnej polície z Baden-Badenu. Táto informácia sa nikdy nepotvrdila.“

Súd v Hannoveri dospel k záveru, že je Grynszpan pravdepodobne mŕtvy, a Heiber sa myšlienky, že prežil, nakoniec vzdal. Možno najdôkladnejšie vyšetrovanie záležitosti podnikol francúzsky lekár Alain Cuenot. Zmieril sa s tým, že Grynszpan žil ešte v roku 1942, ale veril, že zomrel krátko na to. Cuenot taktiež získal informáciu od Fritza Dahmsa, bývalého zamestnanca ministerstva zahraničných vecí a jedného z popredných nacistických pohlavárov zapojených do Grynszpanovho procesu. Cuenot po šetrení dospel k záveru, že mladík zrejme zomrel na nejakú chorobu. Bolo totiž v záujem nacistov, aby bol Grynszpan zdravý. Údajne s ním zaobchádzali veľmi dobre. Cuenot má asi pravdu. Isté je, že mladík prežíval roky v nacistickom zajatí, avšak ďalej pravdepodobne nežil. Záhada ostáva nerozlúštená.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov