II. svetová vojna

Nacistický pohlavár menom Martin Bormann: 3. časť

Bormann

videní: 1.5K

Zomrel oného dňa Martin Bormann pri pokuse o útek z Berlína, alebo prežil? Aj Hitlerov šofér Kempka, aj v nacistickej hierarchii vyššie postavený Axmann tvrdili, že Bormann nie je medzi živými. Ich výpovede o posledných okamihoch nacistického pohlavára sa však diametrálne odlišujú. V hre sú aj ďalší svedkovia, ktorý Axmannovu výpoveď spochybňujú. Ako pravdepodobnejšia sa zdá tá Kempkova. Kde je však pravda? Existuje možnosť, že Bormann oný deň prežil?

Po mnoho rokov sa šírili dohady, že Bormann prežil. Väčšinou sa v týchto teóriách uvádzala ako miesto jeho povojnového pobytu Južná Amerika, konkrétne Brazília, Argentína a Paraguaj. Podobne ako sa líšia rôzne výpovede o Bormannovej smrti, taktiež teórie o jeho prežití si navzájom odporujú. Jeho vodič Jakob Glas tvrdil, že ho videl živého v Nemecku ešte na konci roku 1945, zatiaľ čo bývalý kapitán britského pozemného vojska Ian Bell, vyšetrovateľ vojnových zločinov, povedal, že Bormanna videl nastupovať na loď v talianskom Bari. Vraj upozornil nadriadených a tí mu dali pokyn, aby ho sledoval, ale nezatkol.

**Keď sa nacistickí pohlavári chceli dostať k Hitlerovi, museli o sprostredkovanie požiadať Martina Bormanna – a ten im to nijakým spôsobom neuľahčoval.

Reinhard Gehlen, bývalý nacista a povojnový šéf západonemeckej spravodajskej služby, prehlásil, že Bormann utekol do Paraguaja, lenže podľa historika Ladislasa Faraga do Argentíny, kde mu aktívne pomáhal Perónov režim. S úplne inou historkou prišiel Christopher Creighton, bývalý dôstojník a pracovník britskej námornej spravodajskej služby. Podľa jeho slov sa Ian Fleming v roku 1945 podieľal na tajnej operácii James Bond (OpJB) s cieľom dostať Martina Bormanna z Berlína.

Simon Wiesenthal, vytrvalý lovec nacistov, si do roku 1972 taktiež myslel, že Bormann unikol. Ešte v roku 1966 sa nechal počuť, že žije v chilsko-argentínskom pohraničí pod menom Ricardo Bauer.

Martin Bormann bol po druhej svetovej vojne ako vojnový zločinec v neprítomnosti odsúdený na trest smrti obesením.

Zdroj: imago-imagestopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov