II. svetová vojna

Životný príbeh Herschela Grynszpana: 2. časť

Životný príbeh Herschela Grynszpana

videní: 1.4K

Pokračujeme druhou časťou životného príbehu mladíka, ktorý sa odohral počas druhej svetovej vojny. Poľská vláda, sama o sebe veľmi antisemitská, 16. októbra vydala nariadenie namierené proti Židom. Oznamovalo im, že sa všetkým poľským občanom žijúcim v Nemecku ruší pas a bude im odopreté právo vrátiť sa do Poľska. Nacisti si nepriali, aby v ich krajine ostali tisíce poľských Židov, a preto zbesilo deportovali všetkých Židov s poľským štátnym občianstvom.

Keď sa títo vyhnanci ocitli na hraniciach, stretli sa s rovnakou nezmieriteľnosťou aj z poľskej strany. Poľské orgány ich odmietli prijať, takže Židia boli ponechaní napospas na hraničnom priechode medzi oboma kontrolnými stanovišťami. Medzi vyhostenými bola aj Grynszpanova rodina, a akonáhle sa Herschel dozvedel od sestry, do akej situácie sa jeho najbližší dostali, rozhodol sa konať.

Dňa 7. novembra 1938 pred nemeckým veľvyslanectvom v Paríži Grynszpan strelil vom Ratha dvakrát do brucha. Dna dni na to Nemec zomrel a nacisti reagovali okamžite a neľútostne. V noci z 9. na 10. novembra vypukla Krištáľová noc alebo Novembrový či Ríšsky pogrom, najhorší v nemeckej histórii za stovky rokov. Tridsaťtisíc Židov bolo poslaných do koncentračných táborov, židovské obchody a podniky boli vylúpené a zničené a synagógy vypálené. Nešlo o činy náhodných výtržníkov, ale o brutalitu organizovanú a riadenú prostredníctvom SS.

Správy o zavraždení vom Ratha Grynszpanom zaplnili titulné stránky novín, predovšetkým v Nemecku. Goebbels sa toho chopil ako „dôkazu židovského spiknutia“ a tak sa to prezentovalo v nemeckých tlačových prostriedkoch. Správy prevzalo mnoho iných krajín. Americký novinár Quentin Reynolds prirovnal Grynszpana ku Gavrilovi Principovi, ktorý zavraždil Františka d’Este, čím spustil udalosti vedúce k rozpútaniu prvej svetovej vojny. Týždeň po vražde novinárka Dorothy Thompsonová informovala o udalosti na rozhlasovej stanici CBS. V Spojených štátoch bol založený fond a na ňom za mesiac nakopených 30 000 dolárov. Za ne Thompsonová najala popredného európskeho právnika, aby Grynszpana obhajoval. Potom záujem verejnosti ochabol, pretože sa do popredia dostali naliehavejšie medzinárodné problémy. Pokračujeme treťou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov