II. svetová vojna

Generál SS Hans Kammler – prežil koniec vojny? (3. časť)

ss

videní: 1.5K

Pomaly ale isto sa blížime sa do finále. Prinášame tretiu časť článku o jednom z najvyššie postavených nacistov tretej ríše – Hansovi Kammlerovi.

Odlišný od uvedeného v druhej časti článku, je záznam o Friedrichovi Baumovi v Berlínskom vozovom parku. Údajne ho 23. mája prijali v nemocnici v rakúskom Gmundene a písomne je doložené, že 4. mája utrpel v Prahe zranenie kolena. Do nohy následne dostal infekciu a museli mu ju amputovať. Dňa 29. mája zomrel a bol pochovaný na vojenskom cintoríne.

Táto verzia udalostí má však dva háčiky. Po prvé, nemecká armáda neeviduje žiadneho Friedricha Bauma. To sa dá pravdepodobne vysvetliť jednoducho, pretože tak ako mnoho esesákov mohol predstierať, že je radový vojak. Vážnejší zádrheľ predstavuje povaha jeho zranenia. Ako Zeuner, tak aj iní svedkovia vypovedali o útoku na automobil v Prahe a všetci tvrdili, že Baum mal zranené ľavé koleno. Z nemocničných záznamov však jednoznačne vyplýva, že mal zranené pravé koleno a amputovaná mu bola pravá noha.

Naverbovali Kammlera Američania? Nech je už pravda o Baumovi akákoľvek, Kammler sa určite stratil z dohľadu. Ešte viac môže udivovať, že zrejme zmizol z hľadáčika Spojencov. To vedie k domnienke, že ho prepašovali preč v rámci operácie Paprclip. V jednej fáze sa ocitol na zozname najhľadanejších vojnových zločincom na tretej priečke, a preto sa jeho meno ťažko objavilo v dokumentoch norimberského procesu.

Pokiaľ ide o operáciu Paperclip, Kammler sa javí ako nepravdepodobný kandidát. Nebol totiž vedcom a výmenou za bezpečnosť nemal Spojencom čo ponúknuť. Bol to vlastne byrokrat, ktorý mal pod palcom rozsiahle stavebné projekty. Myšlienka, že Kammlera tajne odviezli Spojenci, bola podporená svedeckou výpoveďou Johna Ruchardsona – syna Donalda Richardsona, Eisenhowerovho osobného poradcu – a taktiež nedávno odtajnený americký archív. Možnosť, že prežil, skúmal televízny dokumentárny program a historici Rainer Karlsch a Mathias Uhl usudzujú, že podal pravdivý obraz toho, ako Kammler skončil. Pokračujeme záverečnou – 4. časťou článku.

Zdroj: armywebtopdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov