Zaujímavosti

Hrdina druhej svetovej vojny: Raoul Wallenberg (3. časť)

hrdina

videní: 1.0K

Prinášame vyvrcholenie trojdielneho článku s názvom Hrdina druhej svetovej vojny: Raoul Wallenberg. 6. februára 1957 Rusi zverejnili dokument zo 17. júla 1947, v ktorom sa uvádzalo, že „väzeň Wallenberg v noci vo svojej cele náhle zomrel, pravdepodobne následkom srdcového záchvatu alebo zlyhania srdcovej činnosti.“ Dokument podpísal riaditeľ väzenskej nemocnice Lubjanka.

V roku 1991 nasledovalo ďalšie ruské prehlásenie, tentokrát po vládnom vyšetrovaní Wallenbergovho osudu. Dospelo k záveru, že bol v roku 1947 v Lubjanke popravený, možno otrávený. Ďalšie tvrdenie sa vynorilo v roku 2000. Alexander Nikolajevič Jakovlev citoval Vladimíra Alexandroviča Krjučkova, bývalého vedúceho sovietskej tajnej polície (KGB), že bol Wallenberg zastrelený. Dôvod však neuviedol.

Iná verzia hovorí, že Wallenberga otrávil NKVD. (Ľudový komisariát vnútorných záležitostí, predchodca KGB a FSB). V auguste 2016 bol objavený denník šéfa KGB Ivana Alexandroviča Serova. Okrem iného v ňom bolo: „Nepochybujem, že bol Wallenberg v roku 1947 zlikvidovaný.“

Vynorili sa však aj rôzne správy, že prežil. Vo februári 1949 jeden nemecký vojnový zajatec tvrdil, že ho videl v tranzitnom tábore v Kirove. Nielen že ho videl, ale taktiež počul, ako nemeckému dôstojníkovi vysvetľuje, že je švédskym diplomatom a „veľkým omylom“ sa dostal do sovietskej väzby. Potom Greville Wynne, britský špión väznený Rusmi, vypovedal, že vo väzení Lubjanka hovoril s mužom, ktorý sa odvolával na to, že je švédsky diplomat.

Ďalej jeden Rus prehlásil, že Wallenberg bol spozorovaný v roku 1962 na Wrangelovom ostrove. Istá väzenkyňa zasa tvrdila, že Wallenberga videla v 60. rokoch v ruskom gulagu. Iní ľudia sa údajne s Wallenbergom stretávali ešte do konca 80. rokov, a síce v rôznych väzniciach a psychiatrických nemocniciach.

Panuje všeobecná zhoda a veľká pravdepodobnosť, že bol Wallenberg zavraždený niekedy v roku 1947. mnoho rokov nikto nechápal, prečo ho Rusi zatkli. Niet pochýb, že to bol obrovský filantrop a zachránil tisíce ľudských životov.

Zdroj: dw topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov