Zaujímavosti

Slanina naša každodenná, aké tajomstvá sa ukrývajú pod tvojou dymovou chuťou?

slanina

videní: 1.5K

Ak sa ti už pri nadpise článku nezbiehajú slinky na kúsok vysmaženej slaninky, tak si zrejme vegetarián. Ak ale slanina tvorí súčasť tvojho jedálnička, prečítaj si o nej pár zaujímavostí.

História slaniny siaha tisíce rokov dozadu, konkrétne 1500 rokov pred naším letopočtom, kedy Číňania ošetrovali bravčové bôčiky soľou a vytvorili tak skorú formu slaniny. Slanina bola podľa historikov aj rímskym jedlom, ktoré nazývali petaso. Išli v podstate o domestikované bravčové mäso varené s figami, ktoré sa následne opieklo a ochutilo korenenou omáčkou. Anglická slanina prišla až do doby saskej v 1. tisícročí nášho letopočtu.

Slanina naša každodenná, aké tajomstvá sa ukrývajú pod tvojou dymovou chuťou?

Slanina je v modernom slova zmysle produktom britských ostrovov alebo sa vyrába podľa britských metód. Konzervované mäso so solenými stranami na výrobu slaniny sa v posledných storočiach nachádzal v britskej strave na vrchole rebríčka. Angličan John Harris je považovaný za predka veľkoplošnej priemyselnej výroby slaniny. V 70-tych rokoch 20. storočia otvoril spoločnosť vo Wiltshire, ktoré je stále považované za hlavné mesto slaniny.

Slanina naša každodenná, aké tajomstvá sa ukrývajú pod tvojou dymovou chuťou?

Slovo slanina sa pôvodne odvodzuje z nemeckého Bacho, čo znamená zadok, čo je zase odvodené z preto-germásnkeho backoz. Do 14. storočia si našla cestu do starej francúzštiny ako bacun. Slanina sa na začiatku 20. storočia stala pokrmom predovšetkým robotníckej triedy, ktorý ju brali ako základ jedálnička. Slanina sa aj dnes teší vysokej obľúbenosti aj vďaka svojej typickej dymovej chuti.Slanina naša každodenná, aké tajomstvá sa ukrývajú pod tvojou dymovou chuťou?

Najdrahší kus slaniny na svete je plátok anglickej slaninky, ktorá je pokrytá bohatou vrstvou tmavej čokolády a posypaná jedným 23-karátovým zlatom. Táto drahá pochúťka je pre oddaných milovnáíkov slaniny, pretože za jeden plátok zaplatíš v prepočte 34 eur. Za jeden plátok! To však stále nie je nič v porovnaní s cenou najdrahšieho sendviča so slaninou na svete.

Slanina naša každodenná, aké tajomstvá sa ukrývajú pod tvojou dymovou chuťou?

Za cenu skoro 200 eur si môžeš ako hosť v kaviarni Tangebrry´s v anglickom Cheltenhame vychutnáť najdrahší slaninový sendvič na svete. Sú dokonca zapísaný aj Guinessovej knihe rekordov. Za pekne mastnú sumu si môžeš vychutnať vajíčka, vzácnu slaninku, nakrájané hľuzovky, jedlý zlatý prach a šafrán.

Na svete existuje aj niekoľko bizarných výrobkov, u ktorých by si zrejme slaninovú chuť nečakal. Je to napríklad zubná pasta, slaninová soľ, vodka, pivo, káva, čaj, olivový olej, zmrzlina alebo lízatká. No, neviem či by si si skutočne vychutnal umývanie zubov zo slaninovou pastou. Medzinárodný deň slaniny je 3. septembra, takže neváhaj a dopraj si!

 

Zdroj: JustFunFacts topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov