Zaujímavosti

Pearl Harbor: Konšpiračné teórie I. 7. časť

Pearl Harbor

videní: 1.0K

Prinášame pokračovanie mini série s názvom Pearl Harbor. V rámci podtitulov Konšpiračné teórie I. a II. sa spoločne pozrieme na množiace sa teórie o spiknutí.

Jamamotova podrobná znalosť oblasti a nasadenia flotily sa najprv pripisovala spojeneckej zrade. V skutočnosti šlo o výsledok niekoľko ročného starostlivého prieskumu a plánovania, čo taktiež vysvetľuje jeho schopnosť udrieť na cieľ rýchle a bezchybne. Diskutabilnejší je rozsah vedomostí spojeneckých krajín o japonských plánoch.

Najextrémnejší názor je, že Roosevelt Tichomorskú flotilu schválne obetoval, aby Ameriku zatiahol do vojny. Zástancovia tejto teórie sa opierajú o to, že Spojené štáty v roku 1940 rozlúštili japonský tajný šifrovací kľúč známy ako Purple. Vyrobilo sa niekoľko exemplárov dešifrovacieho stroja, ale ani jeden nebol umiestnený v Pearl Harbor.

Potom postupne vychádzali na povrch ďalšie informácie. Už 27. januára 1941 americký veľvyslanec v Japonsku poslal vláde správu o tom, čo sa dozvedel od jedného peruánskeho ministra. Napísal v nej: „Ak by nastal zádrheľ vo vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Japonskom, Japonci majú v úmysle všetkou silou prekvapivo udrieť na Pearl Harbor.“

V lete1941 dostal Dušan „Duško“ Popov, srbský dvojitý agent, ktorý predstieral, že je nemeckým agentom, avšak tajne pracoval pre Spojencov, od Nemcov za úlohu odísť na Havajské ostrovy a podrobne preskúmať Pearl Harbor a jeho obranu. Tieto informácie postúpil FBI v New Yorku. J. E. Hoover neskôr prehlásil, že toto varovanie posunul Rooseveltovi, ten mu však odpovedal, aby sa tým nezaoberal.

O Hooverovom tvrdení je možno pochybovať, a to z dvoch dôvodov. Po prvé existujú protiargumenty, že o Pearl Harbor vedel nezávisle, ale rozhodol sa prezidenta neupovedomiť. Po druhé sa jeho vlastná verzia udalostí vynorila omnoho neskôr a skoro určite sa chcel ospravedlniť a vyhnúť kritike od FBI.

9. októbra 1941 bola dešifrovaná správa z Tokia japonskému generálnemu konzulovi na Havajských ostrovoch. Nariaďovala mu rozdeliť Pearl Harbor na päť oblastí a udať polohy amerických lodí v prístave. Logicky túto správu vieme preložiť ako chystaný útok v zálive. Pokračujeme v poradí ôsmou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov