Zaujímavosti

Mechelenský incident: Tajné dokumenty. 2. diel

Mechelenský incident: Zrútenie lietadla prevážajúceho tajné dokumenty

videní: 1.1K

Po tom, čo sa Nemci pokúšali odvrátiť pozornosť vypočúvajúceho Belgičana a spáliť tajné dokumenty v piecke, skončili dvaja z nich s popáleninami rúk. Dokumenty však belgický dôstojník pohotovo vytiahol z pece a zachránil. Následne ich zamkol do inej miestnosti. Pokračujeme druhým dielom štvordielneho článku o mechelenskom incidente z druhej svetovej vojny.

Reinberger si uvedomoval, že je všetko stratené. Uvedomil si aj to, že dopustil, aby sa plány invázie do Holandska a Belgicka dostali do rúk nepriateľov. Napadlo ho zobrať dôstojníkovi osobnú zbraň, ale ten ho bez váhania zrazil k zemi. Reinberger sa neovládol, rozkričal sa a svojmu väzniteľovi nadával. Tvrdil, že chcel jeho zbraňou zabiť sám seba.

Pilot sa do toho taktiež zapojil a vysvetlil, že momentálne Reinbergerove psychické rozpoloženie nedovoľuje viezť nejaký ďalší výsluch. Trvalo dve hodiny, než sa dostavili aktívni dôstojníci belgickej spravodajskej služby. Prevzali papiere a ešte v ten deň ich odovzdali do rúk nadriadeným.

Večer sa správa o páde lietadla dostala aj do Berlína. V nemeckom vrchnom velení to vyvolalo zdesenie, pretože si uvedomili, že Reinberger prepravoval podrobnosti o plánovanej invázii do Holandska. Rozzúrený Hitler druhý deň vyhodil hneď dvoch vysokých dôstojníkov.

V zapätí sa rozpútala búrlivá diskusia, či od plánu upustiť, či ho aspoň trochu pozmeniť, keďže detaily pôvodného časového rozvrhu útoku padli do rúk Belgičanov a pravdepodobne i Holanďanov. Nemecký vojenský atašé v Holandsko a Belgicku dostal za úlohu zistiť, do akej miery prezradenie plánu ohrozilo pôvodný zámer.

Dva dni na to generál Alfred Jodl, náčelník operačného štábu nemeckých ozbrojených síl, Hitlerovi oznámil, že pokiaľ sa nepriateľ zmocnil týchto plánov, je situácia katastrofálna. Toto pesimistické vyhodnotenie však čochvíľa zmiernilo dobre premyslené klamanie belgickou rozviedkou. Prvým taktickým manévrom Belgičanov bol pokus oklamať Reinbergera, a to tak, aby si myslel, že sa mu podarilo tieto papiere zničiť. Preto sa ho vypytovali, aké plány obsahovali, a strašili ho, že pokiaľ odmietne odpovedať, nebudú s nim zachádzať ako s dôstojníkom, ale ako so špiónom. Pokračujeme tretím dielom článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov