Zaujímavosti

Admirál Canaris ako dvojitý agent? 3. časť

canaris

videní: 925

Ak by Gibraltár padol, malo by to katastrofálne následky pre Britániu. Mocnosti Osy by ovládli Stredomorie a Británia by nedokázala ubrániť Maltu alebo Egypt. Zásobovanie Rommelovho vojska by bolo jednoduchšie a celý Blízky východ by padol do rúk Nemcom alebo by ho aspoň ovládali. Vitajte pri pokračovaní článku o rozporuplnej osobnosti admirála Canarisa.

Franco mal vlastný program a následky občianskej vojny trvajúcej v Španielsku tri roky ho naučili, aby bol opatrný. Napriek tomu nie je sporné, že pochybnosť, ktorú zrejme dlhšiu dobu pociťoval- a Gibraltár mal v španielskych očiach bez debaty cenu, ktorá za to stála – rozptýlilo to, že sa Canaris usilovne zasadzoval o trvalú neutralitu Španielska. Toto bola jedna z najvýznamnejších vecí, ktoré Canaris podnikol z hľadiska podkopávania nacistických plánov.

Následne niekoľko rokov vojny Canaris informoval západných Spojencov o tajných nemeckých plánoch. Odhaľoval podrobnosti o nacistických zverstvách v Poľsku a inde a postaral sa o to, aby sa Spojenci dozvedeli o plánoch nemeckej invázie do Francúzska, Holandska či Belgicka.

Niet preto divu, že vzbudil záujem MI6. vedúci oddelenia sir Stuart Menzies venoval pozornosť tomu, že nemecká vojenská rozviedka podľa všetkého posúva informácie nepriateľom krajiny. Vŕtalo mu hlavou, či sú informácie vierohodné, alebo či ide o premyslené dezinformácie. Canarisovej dôveryhodnosti v očiach MI6 bránila jeho povesť, hlavne jeho nevyspytateľnosť. Taktiež prevládal pocit, že predstava, že vojenskú spravodajskú sieť v Nemecku riadia antinacisti, je úplne nepravdepodobná.

Menzies, buď aby zmiernil nedôveru alebo z iných dôvodov, ktoré ostávajú nevyjasnené, sa s Canarisom počas vojny niekoľkokrát stretol v neutrálnych krajinách v Portugalsku a Španielsku, ale nikdy sa nedostalo na verejnosť, o čom diskutovali. Zaujímavá možnosť je, že sa Canaris podieľal na tajných spoločných operáciách MI6. napríklad v júli 1944 atentátnici použili britské výbušniny. Od roku 1938 Canaris zásadne trval na zavraždení Hitlera a Menzies taktiež. Preberali spoločne rôzne spôsoby, ako nemeckého vodcu odstrániť? Pokračujeme záverečnou – v poradí 4. časťou článku.

Zdroj: historyweb topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov