Zaujímavosti

Pearl Harbor: Prekvapenie? 1. časť

Pearl Harbor

videní: 1.2K

Prinášame ďalšiu mini sériu článkov z obdobia druhej svetovej vojny, ktorá sa bude zaoberať jednou z najdôležitejších udalostí nielen druhej svetovej vojny. Tentokrát sa pozrieme na Pearl Harbor. Aj keď sme si istí o tom, že ste o tomto prístave a udalosti, ktorá sa v roku 1941 stala, počuli viac než dosť, predsa len sme presvedčení, že v našej mini sérii článkov sa dozviete niečo nové. Začíname prvou časťou článku s podtitulom Prekvapenie?

Dňa 7. decembra 1941 Japonci zaútočili na Tichomorskú flotilu Spojených štátov v Pearl Harbor na Havajských ostrovoch. Od tej doby sa stále vedú spory a dohady, či prepadnutie bolo pre USA prekvapivé, alebo nie. Išlo o dôsledok americkej neschopnosti a sebauspokojenia, alebo cynického spiknutia vlády USA či iných spojeneckých krajín v snahe zatiahnuť Spojené štáty do vojny na úkor životov amerických námorníkov? Skôr, ako začneme s riadnym „pitvaním“ tejto otázky a s ňou súvisiacich okolností, je potrebné zamyslieť sa nad celou škálou pozadia udalostí, ktoré sa odohrali pred Japonským útokom.

Niet pochýb o tom, že od vypuknutia vojny v septembri 1939 bol prezident Roosevelt bez debát solidárny so Spojencami. Nacizmus neznášal a bál sa ho, a ak by bola vnútorná politická situácia priaznivejšia, bol by do celosvetového diania zasiahol skôr.

Roosevelt mal v Demokratickej strane hlavné slovo a dokázal ju presvedčiť, aby podporila opatrenia, ktoré boli sotva legálne, pretože Spojené štáty proklamovali svoju neutralitu. V Spojených štátoch bolo prítomné izolacionistické cítenie, avšak vôbec nie tak silné, ako sa niekedy zvykne tvrdiť. Niektoré skupiny, predovšetkým Američania nemeckého a v menšej miere aj írskeho pôvodu, boli nepriateľsky naladení proti Británii a prinajmenšom solidárni s nacistami, ale tak rozmýšľala predovšetkým menšina. Väčšina Američanov, si priala sa konfliktu vyhnúť, ak si však mala vybrať stranu, priklonila by sa na tú britskú.

Pokračujeme druhou časťou článku mini série s názvom Pearl Harbor.

Zdroj: Britannica topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov