Zaujímavosti

Cap Arcona: Veľká ľudská tragédia 2. sv. vojny: 2. časť

Cap Arcona: Veľká ľudská tragédia 2. sv. vojny: 1. časť

videní: 1.1K

Prinášame pokračovanie druhej časti o veľkej ľudskej tragédii 2. svetovej vojny s názvom Cap Arcona. Cap Arcona bol názov jednej z nemeckých lodí, ktoré tesne pred kapituláciou Nemecka potopili spojenecké bombardéry v domnení, že posádku tvoria nemeckí vojaci. Opak bol však pravdou. Posádku tvorili zajatci z koncentračných táborov v počte asi 4 500. Poďme sa spoločne pozrieť na záver tohto príbehu so smutným koncom.

Na lodi Cap Arcona smrť zastihla viac ako 4 500 väzňov, za to väčšina príslušníkov jednotiek SS dokázala doplávať do bezpečia. Na Thielbecku, teda druhej lode v tom čase bombardovanej, prežilo z 2 750 ľudí iba 50. Z väzňov na člnoch blízko lodí neprežil nikto.

Tretia loď, Athen, prevážala zásoby ryže, múky, cestovín a cukru. Zaujímavé je, že množstvo týchto potravín zďaleka prevyšovalo potreby všetkých troch lodí. Komu teda boli určené? Je možné, že príslušníci jednotiek SS mali v pláne nechať zajatcov nažive a použiť ich ako rukojemníkov pri vyjednávaní?

V osemdesiatych rokoch 19. storočia sa na tému potopenia Cap Arcony objavili v západonemeckých tlačových správach rôzne konšpiračné teórie. Jedna sa opierala o dohady, že britská spravodajská služba o prítomnosti väzňov z koncentračných táborov na lodiach vedela, ale neupovedomila o tom Kráľovské letectvo. Iní novinári tvrdili, že o nich RAF vedelo, a napriek tomu úmyselne uskutočnilo útok, aby sa pri ňom zacvičili neskúsení piloti. Ďalšia teória o spiknutí sa prikláňa k domnienke, že nacisti dúfali, že RAF lode potopí, a SS sa tým vyhne nutnosti väzňov povraždiť.

Žiadna z týchto teórii však v žiadnom prípade nie je vierohodnou. RAF malo prísny rozkaz nebombardovať lode označené červeným krížom, ale pokiaľ plavidlo takto označené nebolo, stávalo sa legitímnym cieľom. Okrem toho reakcie Spojencov po vstupe do Lübecku dokazujú, ako ich zabití nevinní civilisti britskými bombardérmi naplnili hrôzou.

Nejasné však ostáva, prečo sa na palube lode Athen nachádzalo tak veľké množstvo zásob. Na druhej strane potopenie Cap Arcony je ľudskou tragédiou, za ktorú bombardéry RAFF z logických dôvodov zodpovednosť nenesú.

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov