Zaujímavosti

Život a smrť Rudolfa Hessa – Epilóg. 9. časť

Rudolfa Hessa

videní: 1.1K

Dostávame sa do finále. O živote Rudolfa Hessa, ste sa, veríme, dozvedeli v predchádzajúcich 8 častiach viac než dosť. V rámci epilógu – záverečnej deviatej časti, sa spoločne pozrieme na záhadnú smrť tohto nacistického idealistu, ktorý sa ako 93-ročný obesil. Bolo to v skutočnosti tak?

Pri zdravotnom stave, ktorým v roku 1987 Hess oplýval, je asi veľmi ťažko predstaviteľné, že sa tento starček obesil. Zdá sa to snáď až nemožné. Údajne to realizoval v altánku na pozemku väznice a použil k tomu predlžovací kábel. V oficiálnych dokumentoch o jeho úmrtí – väčšina z nich je však tajných – sa píše:

Predlžovací kábel sa už nejakú dobu nachádzal priamo v besiedke, a keď sa nepoužíval (takže sa stojaca lampa dala postaviť tam, kde to mal Hess rád), bol priviazaný k oknu na uzol. Hess ho tak nemusel od nikadiaľ vyťahovať.

 Vo väzniciach je zvykom brániť väzňom v prístupe ku všetkému, čím by si mohli ublížiť alebo sa zabiť. Hess strávil vo väzení viac ako 40 rokov a niekoľkokrát sa pokúsil o samovraždu. Ohybný kábel je k tomuto aktu veľmi vhodným nástrojom, a napriek tomu ho mal Hess po ruke, aj keď bol bez dozoru. To je bez debát prinajlepšom trestuhodná nedbanlivosť. Kábel na fotografii ani nie je vierohodným. Jedná sa o náčinie používané pri rekreačnom plachtení a určené k tomu, aby udržalo ťažké bremeno. Takýto typ šnúry by človek vo väzení rozhodne nečakal.

Krátko pred smrťou Hessovi niekto vo väzení ukradol leteckú kombinézu a ďalšie osobné veci, čo ukazuje, ako strašne nedbanlivé bolo zabezpečenie v Spandau. V roku 1986 dokonca výbuch zničil prístavbu väznice.

Zo zápisu z porady správcov väznice bola zverejnená iba časť. Výsledky vyšetrovania Hessovej smrti ostávajú tajné a pitevná správa sa dostala na verejnosť až v roku 2017. V stručnosti, bez vysvetlenia, sa zmieňuje o záhadnej pohmoždenine na Hessovej hlave.

Nikto sa nepokúsil vyšetriť prípadnú spojitosť medzi krádežou Hessovho majetku a smrťou, ktorá nasledovala krátko po tom. Na mieste, kde zomrel, neboli odobraté odtlačky prstov. Je veľká pravdepodobnosť, že ho niekto zavraždil. Motív však nie je známy. Pravdu o živote a smrti Rudolfa Hessa sa asi nikdy nedozvieme.

Zdroj: securitymagazintopdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov