Zaujímavosti

Život a smrť Rudolfa Hessa: Išlo o puč? 7. časť

Rudolfa Hessa

videní: 919

Haushofer s Hessom dúfali, že práve nálada, ktorú sme opísali v rámci 6. časti článku, im nahraje na smeč. Haushofer bol prinajmenšom rýdzi antinacista a Burckhardta z Červeného kríža považoval za dôveryhodného a neutrálneho prostredníka. Pokračujeme 7. časťou článku z mini série s názvom Život a smrť Rudolfa Hessa.

Burckhardta vážne desila vyhliadka, že sa vojna rozšíri do Ruska a možno do nej zasiahne aj USA a Japonsko. Dôstojníci britskej rozviedky medzitým vypočúvali vojvodu z Hamiltonu. Uvedomovali si, že sa pred vojnou priatelil s Haushoferom a taktiež sa stretol s Hessom. Preto tajná spravodajská služba MI6 navrhla, aby sa Hamilton zišiel s Haushoferom v Portugalsku.

V apríli 1941 sa Hess, veľký odporca bojov na dvoch frontoch, zišiel s Haushoferom niekoľkokrát a 28. apríla sa Haushofer zišiel s Burckhardtom. Existuje jasný dôkaz, že britská tajná služba, či už od Haushofera, alebo od Burckhardta, vedela, že sa všetky odkazy predané cez nich ako prostredníkov do Nemecka dostanú k Hessovi a pravdepodobne i k Himmlerovi. Ale či MI6 plánovala úmyselný podraz na Hessa a vlákala ho do pasce, je neisté.

V prospech tejto teórie hovorí humanistický román The Flying Visit od Petra Fleminga, z roku 1940. Počas vojny sa obaja zapojili do činnosti rozviedky, okrem iného, do úspešnej akcie o ktorej sme už taktiež na našom portáli TOPdesat.sk písali – Mincemeat.

V románe Hitler letí do Británie, pristane a spočiatku ho tam majú za herca, ktorý nacistického vodcu paroduje. Nakoniec jeho pravú totožnosť odhalia a zatknú ho. Ale keďže nevedia, čo by s nim urobili, pošlú ho naspäť do Nemecka.

Medzi románom a Hessovým letom sú podstatné rozdiely. Vo Flemingovej fikcii pristál na britskej pôde sám Hitler, nie jeho zástupca. Naviac sa Hitler nepokúsil spojiť s prívržencami nacizmu, zatiaľ čo Hess sa určite snažil stretnúť s človekom, ktorý, ako on veril, by bol ochotný s ním spolupracovať. A Hessa Briti pochopiteľne nevrátili do Nemecka ako Fleming vo svojom románe Hitlera. Taktiež sa dá len ťažko uveriť tomu, že by Fleming alebo MI6 vo vydanej knihe prezradzovali, ako majú za ľubom vylákať Hessa do Británie. Pokračujeme 8. časťou článku.

Zdroj: securitymagazintopdesat

14

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov