Zaujímavosti

Ako sa dedí výška a hmotnosť? Majú na to vplyv gény?


videní: 1.2K

Vedci tvrdia, že strava založená na výživných potravinách pomáha vášmu dieťaťu vyťažiť zo svojich génov maximum a rásť. Naopak, zlá strava môže viesť ku nižšej postave dieťaťa v porovnaní s ich rodičmi. Štúdia naznačuje, že výška je „dedičstvom“ prevzatým od otca. A čo hmotnosť?

Vyšší otcovia majú vyššie deti

Podľa štúdie väčšina detí získava svoju výšku od svojho otca a váhu od svojej matky

Vedci tvrdia, že naša výška je asi  70% genetická a 30% environmentálna. Ale existuje veľa rôznych génov, ktoré sa všetky podieľajú na výške dieťaťa.

Ženy spravidla prestávajú rásť okolo 15. roku života , zatiaľ čo muži pokračujú v raste ďalšie 3 roky. Z tohto dôvodu majú muži tendenciu byť vyšší ako ženy. A často sa ženy vydajú za niekoho o niečo vyššieho, čo vylepší aj výšku ich detí.

Podľa štúdie väčšina detí získava svoju výšku od svojho otca a váhu od svojej matky

Aby boli deti nižšie, žena si bude musieť vziať niekoho, kto je nižší ako ona. Vedci z nemocnice Royal Devon and Exeter Hospital tvrdia, že čím vyšší bude otec, tým vyššie a ťažšie bude ich dieťa.

Hmotnosť otca môže mať menší vplyv na hmotnosť dieťaťa

hmotnosť

Štúdie naznačujú, že ťažší otec sa nezdá byť dôvodom, prečo by malo byť ťažké aj dieťa. Ďalšia štúdia však naznačuje, že muži s nadváhou môžu mať vplyv na vývoj mozgu dieťaťa a spomaliť jeho jemnú motoriku.

Kilá navyše pre matku môžu mať vplyv na jej deti

Podľa štúdie väčšina detí získava svoju výšku od svojho otca a váhu od svojej matky

Tím z nemocnice Royal Devon and Exeter Hospital zistil, že na rozdiel od otcov, mamičky majú na ich deti vplyv, aj keď majú dokonca miernu nadváhu. Toto je pravdepodobne založené na prostredí v maternici, pretože mamičky s nadváhou budú mať pravdepodobne vyššiu hladinu cukru v krvi. Študovali okolo 1 000 rodín a skúmali hmotnosť a výšku žien a mužov a ich detí v prvých 2 rokoch života. Doktor Knight dospel k záveru, že váha matky je jedným z kľúčových faktorov, ktoré majú obrovský vplyv na váhu budúceho dieťaťa.

Podľa štúdie väčšina detí získava svoju výšku od svojho otca a váhu od svojej matky

Je to vôbec prvýkrát, čo vedci dokázali odhaliť a vysvetliť účinky, ktoré majú gény rodičov na hmotnosť a výšku dieťaťa, a to je významný ukazovateľ celkového zdravia. Tieto poznatky môžu znamenať, že vedci a lekári môžu pomôcť zabezpečiť, aby sa deti v budúcnosti narodili so zdravou hmotnosťou.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov