Zaujímavosti

Život a smrť Rudolfa Hessa 1. časť

Rudolfa Hessa

videní: 1.7K

Prinášame ďalšiu mini sériu článkov z obdobia druhej svetovej vojny s nádychom tajomnosti. Tentokrát sa pozrieme na život a smrť Rudolfa Hessa, v jednej dobe najmocnejšieho a najvplyvnejšieho človeka v Nemecku. Poďme na prvú časť, ktorá dostala podtitul Prológ.

Rudolf Hess bojoval v prvej svetovej vojne ako príslušník pozemných jednotiek, ale potom prešiel k letectvu a stal sa z neho skúsený pilot. Po porážke Nemecka vo vojne vstúpil do viacerých skupín, ktoré sa stavali proti Weimerskej republike, a keď počul rečniť Hitlera, od roku 1920 tiahol smer nacistická strana. Nebol presvedčený, že Hitler je spasiteľ Nemecka. Ako jeden z raných členov strany sa v roku 1923 zúčastnil nepodareného mníchovského prevratu a spoločne s Hitlerom bol uväznený v Landsbergu. Počas výkonu trestu Hess, ktorý čerpal inšpiráciu z „ľudového mysliteľa“ Karla Haushofera, spolupracoval s Hitlerom pri koncipovaní diela Mein Kampf.

Bol mu úplne oddaný a v roku 1934 prehlásil: „Vodca je jediný, kto si nezaslúži kritiku.“ Bol plachý a zdržanlivý, verejné vystúpenia mu robili problém. Ale Ernst Wilhelm Bohle, ktorý stál na čele organizácie, ktorá zastupovala Nemcov žijúcih v cudzine, sa nechal počuť, že Hess je „najväčší idealista v Nemecku“.

Na rozdiel od cynikov, ako bol Göring, Goebbels, Bormann a Heydrich alebo od často rozporuplného Himmlera Hess nacistickým ideálom skutočne veril. Háčik bol v tom, že bol príliš dôverčivý a poľahky prijímal nielen nacistické rasové mýty, ale taktiež zmes ezoterických myšlienok. Napriek tomu, že oficiálne stále patril k najmocnejším ľuďom v Nemecku, skoro sa čím ďalej tým viac ocital na vedľajšej koľaji a nikto ho nebral vážne. Určite chápal realitu ďaleko horšie než väčšina nacistických pohlavárov.

Napriek týmto nedostatkom z neho Hitler urobil svojho zástupcu a mnoho rokov sa priatelili. Hessov postoj sa však začal v roku 1938 meniť. Bolo to vtedy, keď naňho hlboko doľahla Krištáľová noc, ktorá v Nemecku rozpútala brutálne násilie na Židoch. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: securitymagazintopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov