Zaujímavosti

Záhada nacistických pokladov: Kto si privlastnil nacistické zlato? 6. časť

Záhada nacistických pokladov: Kde sa nachádza lup

videní: 1.4K

Pokračujeme v poradí šiestou časťou článku s podtitulom Záhada nacistických pokladov. Celý náš cyklus minisérie článkov sa pomaly ale isto blíži k svojmu záveru. Pre všetkých fanúšikov máme však skvelú správu – v tematike druhej svetovej vojny aj jej záhad rozhodne nekončíme! Po nacistickom zlate pátrali nielen Spojenci, ale aj bežní ľudia. Pozrite sa spoločne s nami na to, kto si vlastne privlastnil nacistické zlato.. a veruže ho nebolo málo.

O dva a pól týždňa po tom, čo sa jeden z Nemcov zapojených do sťahovania pokladu pod ťarchou dlhotrvajúcich vypočúvaniach priznal, neskôr, bola ďalšia skrýša zlata objavená v bunkri na svahu hory severovýchodne od Mittenwalde. Dôstojník, ktorý za výkop a prepravu zodpovedal, popísal, že na ploche niečo viac ako štvrť metra štvorcového bola jama zaplnená meter do výšky a také „komíny“ tam boli asi štyri. Jeho vojaci naložili zlato na dva nákladné autá. Dvaja šoféri doprevádzali dvoch dôstojníkov rozviedky. „Potom odišli a už som ich ani zlato nikdy nevidel“, konštatoval. Z archívu sa toto množstvo vyparilo – napriek snahe stratu zakryť a predstierať, že ide o tú istú skrýšu zlata, čo bola objavená 7. júna – a takmer s istotou bolo ukradnuté. Kto má túto lúpež na svedomí, ostáva aj naďalej nevyjasnené. Zlato si mohli privlastniť vojaci či dôstojníci spravodajskej služby, alebo prešlo do americkej správy, bez toho, aby bolo riadne zaevidované v súpise majetku.

Nech je už pravda aká chce, obrovské množstvo zlata zmizlo z dohľadu a nikto nevie, kde sa v skutočnosti nachádza. Na odcudzení časti pokladu majú podiel Nemci, Rusi, ale v neposlednom rade aj Američania. História krádeže bankoviek, cenných papierov a zlata v hodnote miliónov dolárov sa výstižne označuje za najväčšiu lúpež v dejinách. Ako sme proklamovali aj v úvode tohto článku, sme na konci našej minisérie, ktorá bola zložená – veríme, že aj pre vás zaujímavých – 6 častí článkov s podtitulom Záhada nacistických pokladov. S tematikou druhej svetovej vojny však nekončíme!

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov