Zaujímavosti

Hľadá sa Hitlerov glóbus: 2. časť

Hitlerov glóbus

videní: 997

Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Hľadá sa Hitlerov glóbus. Ako už názov vypovedá, zaoberáme sa problematikou záhadne strateného glóbusu. Prečítajte si o svetoznámom Hitlerovom glóbuse, ktorý bol zosmiešnený takou legendou, akou bol Charlie Chaplin. Viaceré organizácie preklamujú, že práve oni majú Hitlerov glóbus, vyrobený na mieru, avšak fotografické dôkazy ukazujú opak. Kde v skutočnosti je Hitlerov glóbus?

Pobanz priznáva, že Barsamianova korisť je Kolumbov glóbus, ale popiera, že ide o ten Hitlerov. Bádatelia ho primäli nadviazať kontakt s nadšencami z celého sveta a má za to, že sa niekoľko exemplárov dochovalo v súkromných zbierkach. Kurátor Nemeckého historického múzea charakterizuje Pobanza ako „veľmi seriózneho človeka so zanietením pre tento druh glóbusu“. Pobanz prehlasuje, že žiadny glóbus v súkromných rukách nie je „pravý“ Hitlerov glóbus. Ironicky podotýka, že:

Hitler glóbusu pravdepodobne neprikladal žiadnu váhu. Ani na jednej fotografii nestojí vedľa neho. Ak by preňho glóbus skutočne niečo znamenal, zaiste by sa s ním nechal vyfotografovať.

Po dobytí Berlína navštívil ríšske kancelárstvo ako prvý vysoký sovietsky predstaviteľ Lavrentij Pavlovič Berija a má sa za to, že si glóbus odniesol na veliteľstvo NKVD (neskoršie KGB a dnešné FSB) v Lubjance. Vyšetrovanie KGB i nástupníckej organizácie FSB vyšlo naprázdno a ministerstvá odmietli príbeh potvrdiť, či poprieť. Pobanza napadlo, že pravý Hitlerov glóbus možno v skutočnosti naozaj ukoristili Rusi. Ako dôkaz predložil fotografiu skupiny sovietskych vojakov, ktorí v máji v roku 1945 obsadili ríšske kancelárstvo. Na snímke pózujú práve okolo záhadou opradeného artefaktu – Hitlerovho glóbusu. „Možno je v Moskve,“ nadhodil Pobanz. „Neviem, kde v skutočnosti je.“ Vyzerá to tak, že celá záhada okolo Hitlerovho glóbusu, ktorý bol vytvorený na mieru, ostane navždy záhadou. Možno však jedného dňa súčasný držiteľ pravého Hitlerovho glóbusu s exemplárom vyjde na povrch a objasní, ako sa k nemu dostal, prípadne koľko zaň zaplatil. Skladačka príbehov a povier z dobytia Berlína tak možno do seba konečne zapadne.

Zdroj: decanheraldtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov