Tipy a triky

Ktoré žiarovky navodia v domácnosti tú správnu atmosféru?

atmosféru

videní: 975

Každý priestor v domácnosti sa používa na niečo iné. S funkcionalitou sú na tom podobne aj žiarovky, ktoré dodajú celému priestoru tú správnu atmosféru.

Správnym výberom osvetlenia môžeš zmeniť atmosféru v miestnosti a výskumy hovoria o tom, že to ovplyvňuje tvoju náladu. Či už potrebuješ písať na počítači, čítať knihu alebo len zvýrazniť umelecké diela vo svojej obývačke, žiarovky sú neoddeliteľnou súčasťou všetkých týchto potrieb.

Prvé pokusy o zostrojenie žiarovky sa datujú do roku 1854, keď prvý odporový zdroj svetla vytvoril nemecký hodinár Henrich Göbel. Elektrickú žiarovku (v dnešnom ponímaní) vynašli nezávisle od seba Joseph Swan z Newcastle vo Veľkej Británii v roku 1878 a Thomas Edison v USA v roku 1879. Funguje na princípe odporového zahrievania vodiča elektrickým prúdom, ktorý ním preteká. Pri vysokej teplote vlákno žiarovky žiari ako absolútne čierne teleso v infračervenom, ultrafialovom a viditeľnom spektre. Sklenená banka žiarovky je však pre ultrafialové žiarenie nepriepustná. Ktoré svietidlá sú dnes najlepšie?

Klasické žiarovky

Ktoré žiarovky navodia v domácnosti tú správnu atmosféru?

Tradičné žiarovky sú síce skutočnou lacnou pracovnou silou v domácnosti, ale majú krátku životnosť. Ich najväčšou výhodou je okamžitá reakcia na zapnutie a vyžarovanie teplého svetla, ktoré tvoj domov zútulni.

Kompaktné žiarivky

Ktoré žiarovky navodia v domácnosti tú správnu atmosféru?

Táto žiarovka obsahuje malé množstvo ortuti a stala sa populárnou vďaka svojej energetickej účinnosti. Spotrebuje totiž o 75 % menej energie ako klasická žiarovka. Je najlepšia v priestoroch, kde sa svieti naozaj dlhú dobu, používa sa napríklad na letiskách alebo v nemocniciach.

LED žiarovky

Ktoré žiarovky navodia v domácnosti tú správnu atmosféru?

Ak hľadáš trvanlivú žiarovku, ktorú budeš meniť minimálne, najlepšou alternatívou je LED žiarovka alebo dióda emitujúca svetlo. Je vynikajúca pre ťažko dostupné miesta a dostaneš ju k dispozícii v rôznych farbách, od studenej po teplú bielu. Hlavným ťahačom tejto žiarovky je zníženie nákladov na energiu.

Halogénové žiarovky

Ktoré žiarovky navodia v domácnosti tú správnu atmosféru?

Pre jedného nie príliš estetické, pre druhého svätý grál. Spotrebujú približne o 25 % menej energie ako ostatné žiarovky a hodia sa do priestorov, v ktorých sa svetlo neustále zapína a vypína, ako sú kúpeľne a chodby. Tieto žiarovky vydržia niekedy až 3 roky, čo je trikrát viac ako klasická 60 wattová žiarovka.

 

Zdroj: goodhousekeeping topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov