Zaujímavosti

Operácia Mincemeat – Mucha sa chytila na lep (4. časť)

Operácia Mincemeat: Neexistujúci muž

videní: 1.2K

Pokračujeme v poradí štvrtou časťou článku z minisérie Operácia Mincemeat. Ďalší deň dvaja španielski lekári realizovali pitvu mŕtvoly v prítomnosti vicekonzula. Ten ich naháňal, aby sa poponáhľali. Koroneri podpísali úmrtný list na meno majo William Martin a ako príčinu smrti uviedli utopenie. Druhý deň bol Martin pochovaný s vojenskými poctami.

Aktovku si ponechalo španielske námorníctvo, odmietlo ju vydať Nemcom a dňa 5. mája ju doručilo na veliteľstvo námorníctva v San Fernando. To vyfotografovalo obsah, ale listy dosiaľ neotvorilo. Až keď sa aktovka dostala do Madridu, admirál Canaris osobne požiadal španielsku vládu, aby si Nemci smeli dokumenty prehliadnuť.

Španieli mokrý papier vysušili, opatrne vytiahli listy z obálok, vyfotografovali, následne ich namočili do slanej vody a zalepili. Ôsmeho mája Nemci obdŕžali kópie všetkých dokumentov z aktovky. Jeden agent ich odviezol do Nemecka a osobne odovzdal. Jedenásteho mája sa konečne dočkal aj vicekonzul. Akonáhle sa listy ocitli v Londýne, britská spravodajská služba zistila, že ich niekto otvoril a prečítal. Následne vicekonzul dostal šifrou, ktorú Nemci prelomili, telegram s informáciou, že je obsah nepoškodený, a postaral sa, aby sa to dozvedeli pronacisticki orientovaní Španieli.

Potom, 14. mája Briti zachytili nemecké správy, ktoré varovali, že sa hlavná spojenecká invázia uskutoční na Balkáne. Montagu zaradil „majora Martina“ na zoznam britských obetí v denníku The Times. Toho dňa sa admirál Dönitz zišiel s Hitlerom, aby situáciu prediskutovali. Neskôr konštatoval:

Vodca nesúhlasí, že najpravdepodobnejším miesto invázie je Sicília. Je presvedčený, objavený anglosaský príkaz (teda falošné dokumenty v aktovke) potvrdzuje predpoklad, že útoky budú smerovať prevažne na Sardíniu a Peloponéz.

Hitler oznámil odhodlanie brániť Korziku, Sardíniu a Grécko „za každú cenu“. Do Solúna preložil tankovú divíziu, na Sardínii zdvojnásobil počet nemeckých vojakov a zaistil im podporu stíhacími lietadlami. Dve ďalšie tankové divízie presunul z Ruska na Balkán a ponorky premiestnil zo Sicílie do Grécka. Tam poslal ešte sedem nemeckých divízií a desať ďalších na Balkán.

Zdroj: History of yesterday | topdesat

 

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov