Zaujímavosti

Odkiaľ pochádza pojem karanténa a pri akej príležitosti vznikol?

karanténa

videní: 1.3K

Aby sme našli pôvod slova, musíme sa obzrieť späť až do polovice 14. storočia. V tom čase mor neslávne známy ako Čierna smrť brázdil Ázijský a Európsky kontinent. Ako tam vznikla karanténa?

Čierna smrť zničila odhadom jednu tretinu európskej populácie počas rokov 1347-1350. Výsledok tohto moru spôsobil jedno z najvyšších úmrtí v dejinách ľudstva. A to bol podnet na prijatie tvrdých opatrení. Úradníci v benátskom prístavnom meste Ragusa, dnes Dubrovnik v Chorvátsku, schválili zákon, ktorým sa ustanovila nepriamo karanténa.

Prvotne sa nazvala trentino a išlo o 30-dňovú izoláciu pre lode prichádzajúce z morom postihnutých oblastí. Nikto z Ragusy nemal dovolené navštíviť tieto lode pod trentinom a ak by aj niekto porušil tento zákon, musel by ísť sám do 30-dňovej izolácie. Nariadenia sa ale dodržiavali. Podobné opatrenia počas nasledujúcich 80 rokov prijali aj v Marseille, Pisa a ďalších mestách. V priebehu tohto storočia rozšírili mestá obdobie izolácie z 30 na 40 dní a používaný termín sa zmenil z trentina na karanténu.

Dnes nikto s istotou nevie povedať, prečo sa doba izolácie predĺžila na 40 dní, ale vedci majú hneď niekoľko možných teórií. Karanténa vznikla z latinského slova quadraginty, čo znamená 40. Do čísla 40 by sme mohli vložiť veľa kultúrneho významu. Biblické udalosti udávajú práve tento počet dní, počas ktorých sa konal Ježišov pôst na púšti aj Mojžišov čas na vrchu Sinaj. Iní naznačujú, že si jednoducho mysleli, že 30 dní nebolo dosť času na vyliečenie sa z choroby.

Odkiaľ pochádza pojem karanténa a pri akej príležitosti vznikol?

Karanténa pred karanténou

Aj keď slovo karanténa môžeme vysledovať až do obdobia Čiernej smrti, prax izolácie chorých ľudí siaha ešte ďalej. V skutočnosti sa v samotnej Biblii nachádzajú odkazy na izoláciu malomocných ľudí a nemocnice s názvom Lazarettos, ktoré boli zámerne postavené mimo centra mesta. Prvé sa objavili už v Benátkach. Samotný názov nemocnice je pomenovaný podľa žobráka Lazara, patróna malomocných v katolicizme.

Keď Čierna Smrť začala pustošiť Európu, mestá aj úradníci sa potýkali s tým, ako obmedziť ohniská nákazy bez toho, aby vedeli, čo bolo príčinou. V tom čase ľudia hovorili, že je to spôsobené zlým astrologickým postavením alebo že išlo o boží trest. Pred legálnym zriadením karantény úradníci v Reggio v Taliansku vyhlásili, že ľudia postihnutí morom by sa mali dostaviť na polia mimo mesta a tam sa buď zotaviť, alebo zomrieť.

 

Zdroj: massivesci topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov