Foto

Jazero smrti Karačaj je najznečistenejším miestom na svete

karačaj

videní: 3.1K

V Čejlabinskej oblasti Ruska nájdeš jazero Karačaj, ktoré je tak rádioaktívne, že stačí na jeho brehu stráviť 10 minút a dostaneš smrteľnú dávku radiácie.

Ak by si na brehu strávil hodinku, máš takmer 100 % istotu, že nachytané žiarenie ťa do niekoľkých hodín zabije. Prečo ľudia Karačaj vôbec vytvorili? Pritom sa na prvý pohľad jedná o nevýrazný vodný slíž, ktorý má sotva 500 metrov na dĺžku a v najširšom mieste sotva 100 metrov. V roku 1990 dosiahla nameraná hodnota na brehu intenzitu žiarenia 4,44 exabequerelu. Úroveň radiácie je 600 röntgenov za hodinu, pričom smrteľná dávka sa pohybuje už pri hodnote 100 röntgenov za hodinu.

Jazero smrti Karačaj je najznečistenejším miestom na svete

Pochybná história jazera sa začala písať na konci vojny, kedy Josif Stalin pri pohľade na Hirošimu a Nagasaki zatúžil po atómovej bombe. Už koncom roka 1945 bolo vyslaných 70 000 väzňov, ktorí mali v tejto oblasti postaviť podzemný komplex Mayak a nad ním mesto pre 100 000 ľudí. Toto obyvateľstvo bude na novej bombe pracovať. Všetky prípravy a procesy boli ukrátené o bezpečnosť, keďže kvalita sa nahradila čo najmenším potrebným časovým úsekom na výstavbu. To platí aj pre bezpečnú likvidáciu odpadu. Rádioaktívna voda sa vypúšťala do rieky Teča a odpad do jazera Karačaj.

O 10 rokov neskôr, keď začalo jazero vysychať, sa situácia markantne zhoršila. Sediment na dne dosiahol výšku 3,5 metra a skladá sa výhradne z vysoko rádioaktívneho odpadu. Najhoršia situácia nastala v roku 1967. Extrémne sucho výrazne znížilo hladinu a premenilo bahno na dne v jemný rádioaktívny prach, ktorý začal vietor roznášať po okolí. Zasiahol pritom skoro pol milióna ľudí, ktorí do svojho tela dostali takú dávku radiácie, ktorú schytali po explózii atómovky obyvatelia Hirošimy.

Jazero smrti Karačaj je najznečistenejším miestom na svete

Aj napriek všetkým týmto faktom trvalo ešte ďalších 10 rokov, kým sa súdruhovia dokopali k riešeniu. Nechali vysídliť 20 najbližších dedín a začali jazero zasypávať, čo malo zabrániť pohybu usadenín. V rokoch 1978 až 1986 je dno jazera Karačaj pokryté viac než 10 000 betónovými blokmi, ktoré sú navyše spevnené betónom a zahrnuté zeminou. Jazero je ako-tak zabetónované do dnes. Ale podľa informácií z prístrojov je dávka radiácie rovnako smrteľná ako pred 30 rokmi.

 

Zdroj: wikipediatopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov