TOP 10

TOP10: Fakty o ľudskom tele, ktoré ťa nadchnú viac ako akčný film

ľudskom tele

videní: 1.8K

V ľudskom tele ukrývame viac tajomstiev, ako má detektív konšpiračných teórií. Tu sú ale fakty, ktoré ťa nadchnú viac ako akčný film.

Každý rok vedci prichádzajú s ďalšími senzačnými objavmi, o ktorých sa nám ani nesnívalo. Spravidla sa ale väčšina z nás nezaoberá vedeckými teóriami a zisteniami, ale skôr riešime fakty o ľudskom tele, ktoré nám môžu pomôcť zmeniť niečo, čo nás trápi. Nasledujúce veci ťa zrejme pobavia a ohromia zároveň.

Ak chceš mať hladkú pokožku, musíš sa viacej bozkávať

TOP10: Fakty o ľudskom tele, ktoré ťa nadchnú viac ako akčný film

Z celkového počtu svalov v ľudskom tele sa nachádza 25 % na tvári. Keď sa usmeješ, používaš 17 svalových skupín. No keď sa bozkávaš, využívaš 29 až 34 svalových skupín.

Zuby múdrosti môžu narásť v každom veku

Zradné osmičky sa môžu vyčkávať dlhú dobu a narastú, kedy sa im zachce. Napríklad v Guinessovej knihe rekordov bol zaznamenaný prípad, keď 9-ročnému chlapcovi začal rásť zub múdrosti. Väčšinou sa však objavujú pri dospievaní, no niektorí ľudia majú to šťastie, že im za život nenarastú.

Zistenie dĺžky chodidla je jednoduchšie, než sa môže zdať

TOP10: Fakty o ľudskom tele, ktoré ťa nadchnú viac ako akčný film

Mučenie pravítkom na zmeranie chodidla už nie je potrebné. Stačí ti zmerať vzdialenosť medi zápästím a vnútornou stranou lakťa – bude to rovnaká dĺžka, akú má tvoja noha. Leonardo da Vinci o tomto pravidle písal vo svojich spisoch, keď pracoval na Vitruvianskom človeku.

Neustála túžba po spánku sa nazýva narkolepsia

Všetci sa občas hádame s kamarátmi preto, lebo chcú radšej spať ako hýriť po nociach v meste. Ak ale odložíš tieto predsudky, choroba, pri ktorej sa človek cíti neustále ospalý, existuje. Nazýva sa narkolepsia. Takíto ľudia nikdy nemajú dostatok spánku, pretože vynechávajú fázu pomalého spánku a okamžite upadnú do “kómy”. Na našej planéte trpí touto chorobou 1 % obyvateľstva.

Ak sa dotkneš pupku, budeš chcieť ísť na záchod

Ak vložíš prst do svojho pupku a budeš sa štekliť, stlačíš si ho alebo sa ho dotkneš, signál z nervových vláken v brušnej dutine sa ozve v mieche. A miecha zašle tento signál do močovej trubice.

Vrásky na tvári povedia viac ako psychológ

Pohyb svalov na tvári priamo súvisí s pocitmi, ktoré prežívame. Existuje dokonca kvalifikácia výrazov tváre, ktoré sú zodpovedné za konkrétne pocity, ktoré vyvinul vedec Ivan Sikorsky. Podľa jeho teórie sú svaly okolo očí zodpovedné za mentálne prejavy.

Akútna bolesť pri údere lakťa znamená zovretý ulnárny nerv

TOP10: Fakty o ľudskom tele, ktoré ťa nadchnú viac ako akčný film

Aj ty určite poznáš tú príšernú bolesť, keď sa buchneš do lakťa. Nejde pritom o poškodenie kosti, ako by sa mohlo zdať, ale o nerv zovretý v lakti. Nachádza sa medzi kostným tkanivom a kožou, takže je prakticky bezbranný a preberá všetku bolesť spôsobenú nárazom. Tá spravidla zmizne v priebehu niekoľkých minút.

Ľudia so super pamäťou neexistujú

Určite si už pozeral nejeden raz reláciu, v ktorej ľudia demonštrovali svoju vynikajúcu pamäť. Ako je to vôbec možné? Vedci tvrdia, že ide o obyčajných ľudí, ktorí sa jednoducho rozhodli vytrénovať svoj mozog pomocou rôznych techník. Alex Mullen, trojnásobný majster sveta v pamäti, pripúšťa, že nemal žiadne nadprirodzené schopnosti. Len začal trénovať svoju pamäť každý deň. Vedci sa domnievajú, že táto schopnosť je skrytá v každom z nás.

Ženské vajíčko je najväčšou bunkou v ľudskom tele

TOP10: Fakty o ľudskom tele, ktoré ťa nadchnú viac ako akčný film

Iróniou je, že najmenšou bunkou sú zasa spermie. Vajíčko je 600-krát väčšie ako spermia.

Interný budík funguje vďaka hormónu

Pravdepodobne každý pozná situáciu, keď sa zobudí niekoľko minút pred budíkom. Najmä ak sa bojíš, že zaspíš. Ukazuje sa, že za tento stav vďačíme  adrenokortikotropnému hormónu , ktorý je naším prirodzeným budíkom. Týmto spôsobom sa snaží telo minimalizovať stres z prebudenia.

 

Zdroj: Adme topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov