Zaujímavosti

Ľudia, ktorí zmenili naše životy 1. časť


videní: 1.2K

Ľudia ako Thomas Edison a Dr. Martin Luther King sú pamätaní po celom svete pre ich úžasné počiny. Ich činy zmenili spôsob, akým myslíme a vidíme náš svet a spôsob, akým žijeme svoje životy. Existujú však ľudia, ktorých činy a životy nie sú dostatočne spomenuté, aj keď boli ohromne priekopnícke. Jedným z príkladov je skutočný vynálezca televízie, ktorého meno nie je také známe, ako by malo byť.

1. Susanna Salter bola prvá žena starostka. Ľudia si ju zvolili nečakane.

6 ľudí, ktorých príbehy ovplyvňovali náš život viac, ako si uvedomujeme

Vo voľbách na starostu, ktoré sa konali v roku 1887 v malom meste v Texase, našla pani Salterová na kandidátke svoje meno. Kandidáti vtedy nemuseli podať prihlášku pred voľbami, výbor ich však vyberal bez toho, aby sa ich pýtal. Výbor pozostával iba z mužov, ktorí si mysleli, že by bolo zábavné nominovať ženu. Ani na chvíľu neverili, že by ju muži z mesta volili.

Keď sa zistilo, že jej meno je na hlasovacom lístku, bola požiadaná, či by v prípade výhry slúžila svojmu mestu. S radosťou to prijala, čo manžela nahnevalo. Na prekvapenie všetkých, pani Salterová získala 2/3 hlasov a bola menovaná za starostku. Výboru sa teda namiesto toho, aby si robil žarty zo žien, ktoré chcú byť v politike, podarilo zvoliť vôbec prvú starostku.

2. Eugène François Vidocq predstavil francúzskej polícii kriminalistiku. Ľudia ju dovtedy nepoznali

6 ľudí, ktorých príbehy ovplyvňovali náš život viac, ako si uvedomujeme

Potom, čo bol Eugène trikrát zatknutý a odsúdený za hrozný zločin, ponúkol svoje služby francúzskej polícii, aby sa vyhol väzeniu. Najprv pracoval ako špión a neskôr založil kanceláriu. Polícii pomáhal pri identifikácii zločincov na základe ich opakovaných techník, aliasov a predchádzajúcich odsúdení. Často sa vkradol do trestných zhromaždení, aby zhromažďoval informácie.

Po trestnom čine by hľadal dôkazy, napríklad stopy, ktoré by sa neskôr pokúsil zladiť s čižmami podozrivého. Bol prvým človekom, ktorý vykonal balistické vyšetrenie a vynašiel metódu na analýzu rukopisu. Prišiel tiež s myšlienkou používať odtlačky prstov na rozpoznávanie zločincov, ale nikdy nenašiel vhodný atrament.

3. Jane Bolin bola prvou afroamerickou sudkyňou

ľudia

Pani Bolin bola prvou afroameričankou, ktorá absolvovala Yale University. Bola tiež prvou členkou advokátskej komory v New Yorku a nakoniec prvou sudkyňou čiernej pleti. Napriek tomu, že počas vysokej školy a profesionálnych rokov čelila obrovskému rasizmu a sexizmu, podarilo sa jej stať sudkyňou rodinného práva. V tejto oblasti pracovala 4 desaťročia a snažila sa ukončiť segregáciu v zariadeniach na umiestňovanie detí.

Svoju kariéru zasvätila ukončeniu diskriminácie a iným rasovým a sociálnym problémom. Tiež pracovala vedľa Eleanor Rooseveltová s cieľom bojovať proti trestnej činnosti páchanej mladými chlapcami. Keď sa obzrela späť na svoju mimoriadnu kariéru, povedala : „Neznepokojovalo ma, či som prvá, druhá alebo posledná. Moja práca bola mojou hlavnou starosťou.“ Ľudia ako Bolin by mali na súdoch dominovať aj dnes.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov