Zaujímavosti

20 faktov zo zvieracej ríše, o ktorých si určite nevedel

20 faktov zo zvieracej ríše

videní: 1.8K

Zdieľame planétu s miliardami iných tvorov, ktoré sú od seba veľmi odlišné. Každý z nich má svoje vlastné zvláštnosti a niektoré z nich sú skutočne pôsobivé. Vedeli ste napríklad, že hroch má červený pot alebo že niektoré antilopy jedia vtáky? Ak nie, tak tento príspevok je určený práve pre teba. Predstavujeme ti 20 faktov zo zvieracej ríše, o ktorých si určite nevedel.

Ľadový medveď má čiernu kožu a bezfarebnú srsť, preto sa vekom nesfarbuje na sivo. Starnú iba jeho pazúre.

Lamy mužského pohlavia si medzi sebou odhrýzajú semenníky. Ide o zbavenie sa konkurencie počas obdobia párenia.

Ak je had vypasený ako klobása a má pohyblivé očné viečka, potom nejde o hada, ale o beznohú a neškodnú jaštericu.

Červy, ktoré jedia kamene

Pandy a dalmatínci majú jednu spoločnú vlastnosť – ich mláďatká sa rodia bez škvŕn. Tie sa novorodeniatkam objavia až neskôr.

Hroch má na ochranu pred horúcim slnkom potné žľazy, ktoré ho pokrývajú červeným potom

Červené a ružové plameniaky majú rôzne farby, ale pri narodení sú ich mláďatá na nepoznanie

Tiger pláva rád, lev nie. Je to dané geneticky. Preto sa tigre dobrovoľne kúpu vo vode na rozdiel od leva, ktorý bude plávať len v prípade potreby.


Zoznámte sa s vačicou. Počas svojho života môže zjesť desiatky jedovatých hadov, tisíce kliešťov, ale aj tak nebude nikdy trpieť besnotou. To všetko vďaka jej studenej krvi.

Binturong má svoje vlastné tajomstvo. Jeho prirodzený zápach totiž vonia ako čerstvý maslový popcorn.

Najsmradľavejšie zviera na planéte nie je tak známy skunk, ale roztomilý Tamandois. Žltohnedý diker nie je klasický bylinožravec, ako by sa mohlo zdať. Keď má nedostatok potravy, kľudne zožerie aj vtáky.

Dikobraz nepredstavuje nebezpečenstvo iba počas prvých 30 minút svojho života.


  1. Pangolín má tvrdé šupiny, ktoré ho dokážu ochrániť pred všetkými predátormi. Jeho mladé ale ešte nemajú tak vyvinutú ochranu, takže spočiatku sedia
  2. Slony majú tiež srsť, ale nie preto, aby ich zohrievala. Odráža teplo z kože a pomáha udržiavať piesok studený, ak sa slon rozhodne v horúčave schladiť sa.

  3. Mýval je pre niekoho otravné zviera vyjedajúce odpadky. Dokáže sa šikovne a rýchlo dostať napríklad aj na strechu domu po stene. Je to vďaka citlivým receptorom na poduškách labiek, ktoré pri kontakte s vodou vytvoria neprekonateľné prísavky.

  4. Medvedie mláďa váži po narodení iba 500 gramov.

  5. Jelene počas ruje nielenže lákajú samice na svoje biele zadky, ale tiež nosia „parochňu“ na očarenie svojich ženských polovičiek
  6. Raje nikdy nevidia, čo jedia. Ich ústa sú totižto na jednej strane hlavy, zatiaľ čo oči na tej opačnej. Našťastie majú skvele vyvinutý čuch.

Tučniaky sa na vajíčkach striedajú. Ak sa samec rozhodne ísť uloviť potravu a vráti sa, nevie ktorá rodinka je jeho. Vtedy hlasno zakričí a samica ho spozná medzi stovkami. Začne kričať naspäť a on ju nasleduje podľa hlasu.

Zdroj: Adme.ru | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov