TOP 10

Tigre sú na pokraji vyhynutia. 10 vecí, ktoré sme o týchto šelmách pravdepodobne nevedeli

TOP10: Tigre

videní: 2.1K

Jedno z najkrajších zvierat planéty. Tak je bezpochyby táto dokonale pruhovaná šelma právom nazývaná. Ako dobre tigre poznáš? Vieš, ktorý poddruh je najväčší, ako dlho sa stará samica o mláďa, či koľko mäsa za rok tento predátor zje? Tu prinášame zaujímavé odpovede!

1. Šelma na pokraji vyhynutia

Za posledných sto rokov klesal počet tigrov žijúcich vo voľnej prírode desivou rýchlosťou. V roku 1920 ich bolo odhadom 100.000 kusov, v súčasnosti žije na Zemi len asi 4.000 tigrov, ktorých výskyt sa znížil na 7 % ich pôvodného teritória.

2. Tiger jávsky už len v knihách

Rozoznávame 9 poddruhov tigrov. 3 z nich sú už úplne vyhynuté – tiger jávsky, kaspický a balijský. Zvyšným šiestich poddruhom už tiež dlhšiu dobu hlasno zvoní umieráčik. Medzi najohrozenejšie patria tiger ussurisjký (amurský) a tiger čínsky.

3. Cieľ pašerákov a šarlatánov

Likvidácia ich prirodzeného prostredia v podobe výrubu lesov a ničenia ich potravy, pytliaci, ktorí za tigriu kožu či pazúry dostávajú nemalé peniaze či údajne zázračné elixíry čínskej medicíny, ktorých hlavnými ingredienciami je prášok z rozomletých tigrích kostí. To všetko sú hlavné príčiny toho, že tieto nádherné zvieratá rapídne miznú z povrchu zemského.

4. Tiger kráľ zvierat

Na rozdiel od západnej civilizácie, kde je za zvieracieho panovníka považovaný lev, v Ázii za vládcu zvierat uznávajú tigra. Nazývajú ho “pánom džungle” či “cárom tajgy”. V niektorých východných kultúrach mal tiger dokonca božské postavenie. Každý 12. rok je v čínskej kultúre rokom tigra. Narodení v tomto znamení vraj bývajú charizmatickí vodcovia, ktoré len tak niečo neskolí.

5. Pruhované naj

Tigre ussurijské a indické sú najväčšie mačkovité šelmy. Samec meria až dva metre a váži aj 300 kg. Najmenším žijúcim poddruhom je tiger sumatranský, ktorý dosahuje spravidla dĺžku 155 až 170 cm. Po ľadovom a hnedom medveďovi je tiger najväčším suchozemským predátorom. Tigre vynikajú aj v behu. Pri love dokážu svoje telo rozhýbať do rýchlosti až 60 kilometrov za hodinu a vrhnúť sa na svoju korisť skokom dlhým až deväť metrov.

6. V čom tiger vyniká a v čom zaostáva

Tigre sú na počudovanie výbornými plavcami a na rozdiel od ostatných mačiek majú radi vodu. Dokážu preplávať až 8 km. Je známy aj prípad, kedy samec tigra preplával celých 29 km. Na rozdiel od iných šeliem zle a neradi šplhajú. Majú skvelý zrak, naopak čuch je ich najslabším zmyslom.

7. Tiger ako predátor

Za obávaného lovca je tiger považovaný právom. Nerobí mu problém uloviť korisť, ktorá ho výrazne prevyšuje veľkosťou i hmotnosťou. Najčastejšou potravou sú veľké cicavce – ošípané, či jeleňovitá zver, ktorú stopujú a po krátkom šprinte premôžu. Trúfne si aj na krokodíla či medveďa hnedého. Ročne zjedia zhruba 50 kusov zveri.

8. Kráľ

Nenájdeme dva tigre, ktoré by mali identické pruhy. Čo však majú rovnaké, je vzor na čele, ktorý pripomína čínsky znak pre slovo “kráľ”. Ak uvidíš bieleho tigra, vedzte, že ide o tigra indického. Ten ako jediný z poddruhov môže vytvárať túto unikátnu bielu mutáciu. Odhaduje sa, že zhruba na 15 000 bežne sfarbených indických tigrov pripadá jeden biely.

9. Otec bez záujmu

Tigre sa rozmnožujú počas jari, kedy začnú hľadať vhodnú samicu. Tá začína byť plodná vo štvrtom roku života. Po úspešnom spárení sa samec vracia späť do svojho teritória a starosť o mláďatá prenechá ich matke. Tá tigrie mačiatka dojčí zhruba 8 týždňov. Po jednom roku sú schopné si zaobstarať potravu, no s matkou zostávajú do veku troch rokov.

10. Zachráňme tigre

29. júl je stanovený za medzinárodný Deň tigrov. Ochrancovia zvierat a vládne organizácie robia všetko preto, aby nám nielen tento deň pripomínal nutnosť zachrániť tieto nádherné šelmy pred vyhynutím.

Zdroj: Discovery | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov