Zaujímavosti

Obor z Cardiffu: Neobyčajný nález z ktorého sa vykľul podvod. 1. časť

Obor z Cardiffu: Neobyčajný nález z ktorého sa vykľul podvod.

videní: 1.6K

Obor z Cardiffu meral 3,1 metra a vykopali ho na farme v štáte New York. Z neobyčajného nálezu sa však vykľul podvod. Obor z Cardiffu však nie je jediným známym obrom. Na všetko sa spoločne pozrieme v rámci dvojdielnej časti článku s názvom Obor z Cardiffu – neobyčajný nález z ktorého sa vykľul podvod.

Mytológia je plná obrovských človeka pripomínajúcich stvorení, ktoré vynikajú ohromnou silou. V antickom Grécku sa spomínali nesmrteľní obri Hyperborejci, Titani a Kyklopi. V Biblii sa objavuje postava obra Goliáša. Tento vojak z mesta Gat bojoval na príkaz filištínskej armády proti židovskému kráľovi Dávidovi (1040 až 970 pred našim letopočtom). Nespočetné množstvo antických spisovateľov spomína vo svojich dielach obrov, ale archeológovia nikdy nenašli kosti, ktoré by ich existenciu potvrdili. Vedci však spozorneli, keď sa 16. októbra 1869 objavila správa o prekvapivom objave.

Na statku neďaleko mesta Cardiff vzdialeného asi 20 kilometrov južne od mesta Syrakúzy v štáte New York v USA vykopali mužské telo dlhé 3,1 metra. Objavil ho George Hull, ktorý si hneď uvedomil jeho ekonomický potenciál a „obra z Cardiffu“ zastrešil stanovou plachtou. Zvesť sa rýchlo rozšírila a nálezisko začali zapĺňať zvedavci. Samozrejme, chýr sa dostal do uší aj archeológom. Odborníci z Yalovej univerzity nález preskúmali a potvrdili, že by skutočne mohlo ísť o ľudskú fosíliu.

Na druhej strane, archeológovia z Newyorského múzea sa domnievali, že na farme vykopali starodávnu sochu. K hypotéze o ľudskej fosílii sa prikláňal aj známy filozof a esejista Ralph Waldo Emerson (1803 až 1882). Naopak, významný bostonský anatóm Oliver Wendell Holmes (1809 až 1894) odmietol tento predpoklad, keď vedľa obrovho ľavého ucha vyvŕtal dieru a nenašiel pozostatky skameneného mozgu. Vykopávku vystavovali na rôznych miestach a jej majiteľovi sa podarilo nahromadiť slušné bohatstvo.

Obor upútal aj podnikateľa, artistu a zakladateľa cirkusu Ringling Bros. and Barnum & Baily Circus Phineasa Taylora Barnuma (1810 až 1891), ktorý Georgovi Hullovi ponúkol značnú sumu peňazí za to, že bude môcť obra ukazovať v cirkuse. Nálezca ponuku odmietol a podnikateľ sa rozhodol, že si zadováži presnú kópiu, ktorú bude vydávať za pravého obra z Cardiffu.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov