Foto

Libanon: Krajina zmietaná sýrskou vojnou tak, ako ju nepoznáte

Libanon

videní: 1.3K

Pri slovnom spojení “Blízky východ” každému z nás napadne vojnový konflikt a kruté boje medzi tamojším obyvateľstvom v kontraste so zdanlivo nekonečným nerastným bohatstvom v podobe ropy. No často zabúdame na prekrásnu prírodu, ktorá sa skrýva na území medzi morom a nekonečnou púšťou. Napríklad Libanon má čo ponúknuť. 🙂

Jednou z oáz v regióne je Libanon. Nachádza sa medzi Sýriou a Stredozemným morom, na juhu susedí s Izraelom a na západe s Cyprom. Libanon je pomerne malá krajina s rozlohou iba niečo málo cez 10-tisíc kilometrov štvorcových. Napriek malej rozloche je krajina domovom mnohých pohorí, môže sa pýšiť 225-kilometrovým úsekom pobrežia a malebnými údoliami. V tak malej krajine sa počas jedného dňa môžete lyžovať v horách a o pár hodín neskôr opaľovať na pláži!

Hlavné mesto krajiny, Bejrút, je jedným z najstarších miest na svete a je obývané už viac ako 5000 rokov. A samotné mesto je len malou ochutnávkou bohatej histórie regiónu. Spolu s horami a morom, ktoré sú na dosah ruky, je krajina tak kultúrne nasýtená, že existujú siahodlhé brožúry, ktoré pojednávajú o tom, ako správne preskúmať krajinu. Nie je teda ťažké pochopiť, prečo sa Libanon nazýva perlou stredného východu. A tiež nie je žiadnym prekvapením, že do krajiny každoročne prichádza množstvo turistov.

No nie všetko je pozitívne. Od roku 2010, kedy vypukla sýrska občianska vojna, sa v regióne zmenilo veľa vecí. Keďže Libanon susedí so Sýriou, netrvalo dlho, kým sa vojna dostala až na prah krajiny. Zatiaľ čo vláda na začiatku roka 2010 hovorila o viac ako 2 miliónoch turistov, po vypuknutí vojny sa počet znížil o mohutných 38 %. Vojna v susedstve bola pre libanonské hospodárstvo ničivá.

Je pochopiteľné, že konflikt v okolí vystrašil ľudí, ktorí mali v pláne navštíviť Libanon, no príroda v krajine je jednoducho príliš bohatá na to, aby sme ju odignorovali. A práve to sa snaží ukázať 29-ročný fotograf z libanonského mesta Jezzine, Rami Rizk. V roku 2018 prišiel so sériou fotografií, ktorú nazval “Libanon, ako ste ho doteraz nevideli”. V sérii Rizk poukazuje na prekrásnu prírodu krajiny plnú zelených stromov rozprestierajúcich sa na horách a v údoliach, historické mestá na pobreží mora a ohromujúcu architektúru.

1.

libanon_1

2.

libanon_2

3.

libanon_3

4.

libanon_4

5.

libanon_5

6.

libanon_6

7.

libanon_7

8.

libanon_8

9.

libanon_9

10.

libanon_10

11.

libanon_11

12.

libanon_12

13.

libanon_13

14.

libanon_14

15.

libanon_15

Zdroj: BoredPanda | Facebook | Instagram | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov