Tipy a triky

Ako si zločinec vyberá obeť a čo robiť, aby si sa ňou nestal?

obeť

videní: 1.6K

Zločinec potrebuje iba 7 sekúnd, aby si vybral svoju potenciálnu obeť. Počas tohto obdobia posúdi osobu, ktorá kráča smerom k nemu a vyhodnotí všetky možné riziká. Nie každá osoba sa stane obeťou. Poďme zistiť, aký je rozdiel medzi ľuďmi, ktorých zločinci neohrozia a tými, ktorí sa stanú ich cieľom.

Ktorým veciam teda kriminálnici venujú svoju pozornosť pri výbere obete a čo by si mal urobiť, aby si sa nestal jednou z nich?

V  80-tych rokoch sa uskutočnila štúdia s cieľom zistiť, ako si kriminálnici vybrali svoje obete. Americkí psychológovia tri dni monitorovali jednu z rušných uličiek v New Yorku. Potom tieto videokazety ukázali kriminálnikom odsúdeným za útok na ľudí, ktorých nepoznali. Požiadali zločincov, aby ukázali, kto by sa mohol stať ich cieľom na stupnici od 1 do 10. Ukazuje sa, že zločinci môžu vnímať neverbálne podnety, ktoré prichádzajú od ľudí a vyberajú si podľa toho obete.

Aký typ správania by teda ohrozil tvoju bezpečnosť?

1. Rýchla chôdza

obeť

Rýchla chôdza je znakom nervozity. Nervózna osoba je niečim znepokojená a preto nevenuje až takú pozornosť svojmu okoliu. A tak sa môže stať ľahkým cieľom. Je lepšie chodiť priemerným tempom alebo trochu rýchlejšie ako dav, no musíš byť vždy obozretný, sústredený a pokojný.

2. Dĺžka kroku

obeť

Väčšina ľudí skracuje krok, keď sa boja a snažia sa byť obozretní. Navyše krátke kroky a pokrivkávanie môže naznačovať fyzický problém, napríklad zranenie nohy. Preto môže byť takýto človek ľahká obeť.

3. Atypická chôdza

obeť

Chodenie zo strany na stranu, poskakovanie alebo strata rovnováhy spôsobuje, že tvoja chôdza vyzerá neisto. Pohyby tvojich rúk a nôh by mali byt zosynchronizované a chôdza plynulá.

4. Pomalé pohyby

obeť

Keď sa človek pohybuje pomaly je to znamenie, že jeho energia je na nulovom bode. Je veľmi jednoduché napadnúť takýto typ osoby, keďže nemá silu brániť sa.

5. Držanie tela

obeť

Zločinci vnímajú tvoje držanie tela. Zhrbený chrbát naznačuje, že si slabý a plachý človek. Tým sa z teba stáva ľahká obeť. Naopak vyrovnaný chrbát, zdvihnuté ramená a vysunutá brada naznačujú, že to zločinec s tebou nebude mať také jednoduché.

6. Zaneprázdnené ruky

obeť

Zločinci pripúšťajú, že ženy, ktoré majú ruky plné tašiek alebo v nich držia mobil sú najjednoduchšie ciele. Ale aj keď držíš svoje ruky vo vreckách, dávaš zločincovi výhodu, keďže prvé sekundy sú pri prepade najdôležitejšie.

7. Slabý očný kontakt

obeť

Kľúčový je pre kriminálnika moment prekvapenia. Potenciálna obeť by nemala vidieť svojho útočníka. Takže sa môžeš chrániť tým, že sa budeš pozerať priamo do očí iných ľudí a  oni si uvedomia, že ste ich videli.

8. Slúchadlá

obeť

Človek, ktorý nepočuje zvuky okolo neho stráca kontakt s realitou. Bude pre zločinca ľahké zaútočiť zozadu na teba a zostať bez povšimnutia, ak počúvaš hudbu. Aby si tomu zabránil, uprav hlasitosť na slúchadlách tak, aby si počul všetko,čo sa okolo teba deje.

Na záver je nutné poznamenať, že najlepšia vec, ktorú môžeš urobiť, aby sa z teba nestala obeť zločinu je veriť, že nie si ľahký cieľ a že sa dokážeš ubrániť. Sebavedomie sa odráža aj na tvojich pohyboch a správaní.

Zdroj: BrightSide | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov