Zaujímavosti

Samson – stelesnenie silného presvedčenia: 2. časť

Samson

videní: 863

Prinášame vám opäť jeden zo zaujímavých článkov z našej redakcie TOPdesať. V rámci prvej časti článku sme sa spoločne pozreli na to, kto bol vlastne Samson, do koho sa bezhlavo zamiloval a zároveň, kto a prečo ho zradil. O zrade si však povieme aj v tejto druhej časti, ktorá je zároveň poslednou zo série článkov s názvom Samson – stelesnenie silného presvedčenia. Poďme na to.

Podľa prvej zmienky v Biblii by sa dalo usudzovať, že Samson nebude vykonávať božiu spravodlivosť rozumom, ako iné biblické postavy, ale silou. Na základe jeho správania by sa dalo dokonca povedať, že mocný nazirejec bol nadaný provokatér konfliktnej povahy. Na jeho obranu však treba uviesť, že neraz jeho šľachetnosť a do istej miery aj naivnosť zneužili, a to hlavne ženy.

Najznámejšia epizóda z boja proti Filištíncom sa udiala o niekoľko rokov neskôr. Izraelský sudca sa zaľúbil do Dalily. Filištínci sa zo všetkých síl Samsona poraziť, a preto ponúkli mladej Dalile stotisíc strieborných ako odmenu za odhalenie tajomstva Samsonovej sily. Ubehlo už 20 rokov, odkedy ho zradila filištínska snúbenica a odmietal Dalile tajomstvo prezradiť. Vždy keď sa ho naň opýtala, zaklamal jej. Tvrdil, že aby ho mohli poraziť, musel by byť priviazaný siedmimi prútmi, alebo že by musela zapliesť sedem prameňov jeho vlasov do látky. Dalila skúšala na Samsona všetky triky a nakoniec sa jej podarilo si získať jeho dôveru, keď mu povedala, že sa ho chcú Filištínci zbaviť.

Samson Dalilu miloval a napokon jej tajomstvo svojej sily prezradil. Keď Dalila zistila, že Samsonova sila pochádza z jeho vlasov, uspala ho a oholila mu hlavu. Holohlavý nazirejec bol pre Filištíncov ľahkou korisťou. Tí ho chytili a spútaného ukázali svojmu ľudu. Všemocného ochranu izraelských kmeňov porazili. Poníženému a zoslabnutému hrdinovi vypichli oči a zavreli ho do žalára, kde musel mlieť. Aj tak môže dopadnúť človek v prípade zamilovania sa, keď svoju dôveru vloží do rúk nesprávnej osoby.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov