Zaujímavosti

Tajomné runové písmo: 1. časť

runové písmo

videní: 2.2K

Počuli ste už o tajomnom runovom písme s názvom futhark? Podľa škandinávskej mytológie odhalil Odin tajomstvo rún počas rituálu sebaobetovania. Vtedy sa stal Erilazom, teda čarodejom a majstrom rún. Neboli by sme to my z redakcie TOPdesať, ak by sme vám nepriniesli ďalšiu dvojdielnú sériu článkov. Začíname.

Aby Odin podľa povesti rozlúštil záhadné posolstvo v runách, prepichol sa kópiou a obesil sa na mýtickom strome života Yggdrasile, kde visel 9 dní a 9 nocí. Vedomosti, ktoré získal, odovzdal následne ľuďom. Slovo „runa“ pochádza z protogermánskeho lexikálneho koreňa s významom „revať“. Ten sa neskôr spojil so severským výrazom run, ktorý znamená „tajné písmo“. Slovo runa má rovnaký etymologický pôvod ako nemecké slovo raunen, ktoré možno preložiť ako „šepkať“. Slovo runa sa preto prekladá ako šepot alebo tajomstvo. V slovenčine existuje expresívny výraz runcovať, ktorý môže pochádzať zo spomínaného protogermánskeho koreňa. Ako sa hovorí v starodávnych predkresťanských básňach, runy čítali vládcovia severských národov (dnešných Švédov, Nórov, Dánov, Fínov a Islanďanov), aby sa vedeli rozhodnúť. Zdobili sa nimi aj pomníky, rituálne nástroje a amulety. Prostredníctvom rún prejavovali ľudia úctu bohom a zaznamenávali zaklínacie formuly. Odborník na čítanie rún sa nazýval vitki a ľudia ho navštevovali, aby im prezradil budúcnosť. Runy sa vytesávali do drevených úlomkov alebo okrúhlych kameňov, pričom každý znak mal vlastný veštecký význam. V súčasnosti sa nimi zdobí keramika a dokonca sú ozdobou aj rôznych kamenných suvenírov.

Vieme runám klásť otázky? Ak áno, ako? Najjednoduchšou formou je vložiť runy do vrecka a po položení otázky jednu vybrať. Ďalším spôsobom je po jednej vybrať z vrecka tri runy. Podľa poradia, v akom sme ich vybrali z vrecka, ich treba uložiť sprava doľava. Prvá runa predstavuje súčasný stav. Druhá prezrádza, ako by sme mali konať a tretia odráža dôsledky nášho konania. Tretím spôsobom budeme pokračovať v druhej časti článku.

Zdroj: wallpaperflaretopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov