Zaujímavosti

Tibetské orákulum a veštby 1. časť

orákulum

videní: 5.4K

Veštenie je v Tibete veľmi rozšírené. Jestvuje však jeden prorok – Ctihodný Thubten Ngodup – a tomu dôveruje pri rozhodovaní o transcendentálnych otázkach aj sám dalajláma.

Veštenie je jedným z najtradičnejších tibetských zvykov. Aj sám dalajláma, ktorý sa v roku 2011 vzdal politickej funkcie, aby ostal len duchovným a náboženským vodcom, dodržuje túto dávnu a záhadnú tradíciu. Vo svojej knihe Sloboda v exile z roku 1991 dalajláma uvádza: „Už stáročia existuje tradícia, že dalajláma a vláda oslavujú Nový rok v kláštore Nechung, kde sa radia s veštcom. Ak potrebujú zistiť odpovede na dajaké otázky, môžu sa na neho obrátiť aj inokedy. Ja sám som si od neho nechal niekoľkokrát poradiť. Západným čitateľom žijúcim v 20. storočí to môže pripadať nepochopiteľné. Dokonca aj niektorí Tibeťania, ktorí sa nazývajú ‚pokrokovými‘, nedôverujú tajomnej metóde zhromažďovania múdrosti. Ja jej verím z jednoduchého dôvodu. Spomínam si, že som prorokovi položil viacero otázok a časom sa ukázalo, že všetky jeho odpovede boli správne. To však neznamená, že sa riadim len veštbami. To nerobím. Tak ako sa radím s ním, žiadam o rady aj ministrov a vlastné svedomie. Bohov považujem za ‚hornú snemovňu. Tak ako všetky hlavy štátu, aj ja sa s oboma poradím a až potom sa pevne rozhodnem. A niekedy vezmem do úvahy aj veštby.“ Práve veštec bol tým, kto dalajlámovi poradil, že má v roku 1959 ujsť z paláca Norbulingka. Tesne potom čínska armáda zaútočila na mesto Lhasa. Dokonca aj sikjong, čiže predseda tibetskej exilovej vlády, Lozang Sangjä povedal, že dodržuje budhistické tradície a dôveruje národnému prorokovi.

Existuje tu aj oficiálny tibetský veštec. Ne’daleko tibetského parlamentu, ktorý našiel útočisko v indickom meste Dharamsala, sa nachádza kláštor Nechung, kde býva národný tibetský veštec Ctihodný Thubten Ngodup. Tento mních sa narodil 13. júla 1959 v tibetskom meste Pagri. Aj o ňom vám prinesieme zaujímavé informácie. Stane sa tak v rámci druhej časti článku s názvom Tibetské orákulum a veštby.

Zdroj: Wiki topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov