Zaujímavosti

Tradičná medicína a liečitelia: 2. časť

Tradičná medicína a liečitelia

videní: 1.3K

Pokračujeme druhou časťou článku o tradičnej medicíne a jej liečiteľoch. Druhá časť je zároveň poslednou časťou zo série článkov s názvom Tradičná medicína a liečitelia. Nazrite spolu s nami do vôd netradičnej tradičnej medicíny.

Je dokázané, že keď pacient prestane veriť vo vyliečenie a nechá sa ovládnuť skľúčenosťou, tak sa jeho zdravotný stav zhorší. Naopak nádej, či už spontánna, alebo vyvolaná, môže povzbudiť obrannú reakciu organizmu, posilniť ho, zvýšiť tvorbu protilátok a nakoniec aj uľahčiť celkové vyliečenie. Jasnou ukážkou sily viery je „placebo efekt“. Lekári ho niekedy využívajú hlavne pri psychosomatických ochoreniach. Ide o falošné lieky alebo neškodné látky, ktoré zmierňujú bolesť, alebo liečia chorobu vďaka tomu, že pacient je presvedčený, že užíva skutočné liečivá. Prikladanie rúk je jednou z typických liečiteľských metód, ale určite nie jedinou. Niekedy dokonca stačí, že liečiteľ chorého navštívi a jeho stav sa zlepší. Z času na čas liečitelia využívajú nápoje, bylinky, amulety, vzývanie a podobne, ale prikladanie rúk je súčasťou liečby takmer vždy. Jeho účinok sa vysvetľuje prúdením energie z liečiteľových rúk do pacientovho tela. Tento jav však zatiaľ nebol vedecky dokázaný.

Vyznávači santérie veria, že choroby sú dôsledkom nenávisti a závisti, alebo sú trestom za nejaký skutok. Žiadajú preto o vyliečenie svätých. Santéria je vierovyznanie charakteristické kultom svätých. Vzniklo v 16. storočí zmiešaním náboženstiev otrokov z Nigérie s katolicizmom kolonistov. Vďaka tomu dostali africkí kmeňoví bohovia mená katolíckych svätých. Napríklad, Oyá je Panna Mária Hromničná, Babalú Ayé je sv. Lazar a podobne.

V santérii je každá choroba spojená s niektorým svätým. Pri chorobách nôh veriaci vzývajú sv. Servanda, pri astme Františka, pri problémoch so žalúdkom sv. Bernarda a podobne.

Jednou z najpozoruhodnejších podôb liečiteľstva sú bezpochyby operácie filipínskych liečiteľov, ktorí pri zákrokoch používajú len ruky a občas nôž. Ich znalosti pochádzajú z pradávnych dôb. Pacient necíti žiadnu bolesť. Zákrok začína energickou masážou nad chorou časťou tela. Potom sa zrazu objaví krv a liečiteľ vytiahne nádor, alebo ošetrí poškodený orgán. Nasleduje umytie tela vlhkou bavlnou a zákrok sa ukončí jemnou masážou. Po operácii neostane žiadna jazva. Jedným z najznámejších chirurgov je Tony Agpaoa, ktorý tvrdí, že všetko je to o sile, ktorej pôvod síce nepozná, ale pri zákroku ho vedie.

Keď sa tradičná medicína pokúšala objasniť chirurgické metódy filipínskych liečiteľov, skoro vždy odhalila známky podvodu. Analýzou krvi sa zistilo, že nebola ľudská, ale zvieracia. Údajné tumory boli kuracie vnútornosti. Napriek tomu sa niektorým pacientom zdravotný stav zlepšil, čo sa dá vždy pripísať sugescii a niekedy aj hypnotickej liečbe.

Zdroj: Pixabay | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov