Zaujímavosti

Aké silné a hrubé je sklo akvária, ktoré udrží milióny litrov vody?


videní: 2.6K

Veľké akváriá pojmú tisíce až milióny litrov vody, takže potrebujú silný materiál, aby odolali tomuto druhu tlaku bez toho, aby skresľovali výhľad. Aké hrubé musí byť ich sklo?

Oceánsky park v Číne drží Guinessov svetový rekord pre najväčšie akvárium na svete. Podľa Guinessovej knihy rekordov sa tu tiež nachádza najväčšie akváriové “okno“ na svete. Akrylové sklo tvorí panel s rozmermi 39,6 m x 8,3 m.

Najväčším akváriom sveta je morské kráľovstvo Chimelong Ocean Kingdom v Číne, ktoré bolo otvorené v roku 2014. Akvárium s objemom neuveriteľných 22,7 miliónov litrov slanej vody stavali celé tri roky a stálo neuveriteľných 592 miliónov eur. Každá z jeho siedmich tematických časti je venovaná jednej oblasti oceánu. Atrakcia je súčasťou hotelového komplexu, s ktorým ju spája vodný kanál s dĺžkou 1 kilometer. Prepraví vás po ňom vodné taxi.

Aké silné a hrubé je sklo akvária, ktoré udrží milióny litrov vody?

Tradičné materiály sú dnes často nahradzované syntetickými, ktoré majú celý rad výborných vlastností. Jedným z týchto moderných materiálov je aj akrylové sklo, známejšie pod názvom plexisklo. Využitie nachádza v rôznych oblastiach, nielen ako náhradka skla. Prvýkrát vyrobila číre akrylátové dosky firma Röhm a Haas v nemeckom Darmstadte v roku 1928, na trh ich však uviedla až roku 1933. Čoskoro sa akrylové (alebo tiež organické) sklo rozšírilo po celom svete a obľubu našlo predovšetkým u konštruktérov a architektov. Dnes je škála jeho použitia podstatne väčšia.

Aké silné a hrubé je sklo akvária, ktoré udrží milióny litrov vody?

Veľké verejné akvárium, ako je napríklad v japonskej Okinawe, obsahuje 75 miliónov litrov vody. To je viac ako 7 500 ton vody zadržiavaných jedným oknom s priemerom 22,5 m. Klasické sklo v skutočnosti príliš vhodné pre také veľké okno nie je. Je krehké, takže musí byť veľmi hrubé, aby sa zabránilo rozbitiu, no pri takejto hrúbke vysoký index lomu skla skresľuje pohľad na ryby v nádrži.

Namiesto toho sa používa polymetylmetakrylát (PMMA). Toto je tiež známe jednoducho ako akryl alebo pod rôznymi obchodnými názvami, ako je plexisklo a Lucite. PMMA má polovičnú hustotu skla a má dvojnásobnú pevnosť v ťahu. Taktiež sa ohýba a má nižší index lomu. To umožňuje, aby bolo okno akvária tenšie a poskytovalo jasnejší výhľad. Aj napriek tomu má okno pod akváriom hrúbku 60 cm.

 

Zdroj: ScienceFocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov